“Cam care ar fi incidenţa acestei boli în România? Ea e în jur de 9000 şi ceva de cazuri noi în fiecare an şi mortalitatea de 3300 de cazuri în fiecare an. Aceste date plasează pe primul loc cancerul mamar în ceea ce priveşte incidenţa în cazul femeilor şi, evident, pe primul loc şi în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer în cazul femeilor”.
Apariţia cancerului la sân este legată de mai mulţi factori de risc. Din nefericire, unii dintre ei nu pot fi evitaţi, însă există factori de risc care pot fi eliminaţi din stilul de viaţă.
”Principalul factor de risc pentru cancerul de sân este sexul feminin. Este o boală care apare în special la femei. Există şi bărbaţi care au cancer de sân, însă mult mai mică este incidenţa cancerului de sân în cazul bărbaţilor. Este o boală influenţată de hormoni. De aceea, expunerea la estrogeni, fie că vorbim la o expunere normală, fie că vorbim de o expunere exogenă la estrogen poate să crească riscul apariţiei acestei boli. În al treilea rând este vorba de o istorie a familiei sau genetică. Nu neapărat mutaţiile genetice, ci simplul fapt că o rudă, fie ea de gradul I sau de gradul II a fost diagnosticată cu cancer de sân creşte riscul pentru o femeie de a face acelaşi tip de boală. Mutaţiile genetice cele mai cunoscute fiind cele legate de genele BRCA 1 şi BRCA 2 reprezintă un factor pe risc pentru apariţia cancerului de sân, dar nu numai. De asemenea, numărul mic de naşteri, lipsa alăptării sunt factori de risc suplimentari”, a declarat dr. Dragoş Median, medic primar oncologie medicală.
Citeşte continuarea articolului în CSID.ro