Patru săbii romane vechi de aproape 2.000 de ani, descoperite într-o peşteră din deşertul Iudeii

Arheologii au descoperit patru săbii romane şi o armă cu ţeavă cunoscută sub numele de pilum, care datează de acum 1.900 de ani, într-o peşteră de lângă malul Mării Moarte din Israel.

Urmărește
1392 afișări
Imaginea articolului Patru săbii romane vechi de aproape 2.000 de ani, descoperite într-o peşteră din deşertul Iudeii

Sursa foto: Twitter

Armele au fost găsite în Rezervaţia naturală En Gedi, păstrate în teci de lemn şi piele, potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Israeliene pentru Antichităţi publicat miercuri.
 
Armele au fost probabil pradă de război luată de la armata romană de către rebelii iudei, potrivit autorilor unui articol de cercetare publicat miercuri în cartea "New Studies in the Archaeology of the Judean Desert": Collected Papers".
 
Primele dovezi, pilonul şi bucăţi de lemn prelucrat care s-au dovedit a fi teci, au fost descoperite din întâmplare într-o peşteră izolată şi inaccesibilă de pe stânci, de către arheologii care studiau o inscripţie fragmentară cu cerneală de pe o stalactită.
 
Investigaţiile ulterioare au scos la iveală patru săbii "într-o crăpătură aproape inaccesibilă de la nivelul superior al peşterii", se arată în comunicat.
 
Săbiile "excepţional de bine conservate" au fost găsite alături de bucăţi de piele, lemn şi metal. Trei dintre săbii aveau lame de fier în interiorul unor teci de lemn şi măsurau 60-65 de centimetri în lungime. Cea de-a patra avea 45 de centimetri lungime.
 
"Ascunderea săbiilor şi a pilonului în crăpăturile adânci din peştera izolată de la nord de 'En Gedi, sugerează că armele au fost luate ca pradă de la soldaţii romani sau de pe câmpul de luptă şi ascunse intenţionat de rebelii iudei pentru a fi refolosite", a declarat Eitan Klein, unul dintre directorii Proiectului de cercetare a deşertului iudaic.
 
"Evident, rebelii nu au vrut să fie prinşi de autorităţile romane având asupra lor aceste arme. Noi abia începem cercetările privind peştera şi depozitul de arme descoperit în ea, urmărind să încercăm să aflăm cine a deţinut săbiile şi unde, când şi de către cine au fost fabricate", a adăugat el.
 
Săpăturile ulterioare au scos la iveală o monedă de bronz "Bar Kokhba" datând din 132-135 d.Hr., potrivit comunicatului de presă. În această perioadă, în timpul Revoltei Bar Kokhba, cunoscută şi sub numele de a doua revoltă evreiască, evreii s-au răzvrătit împotriva dominaţiei romane din zonă, potrivit CNN.
 
"Aceasta este o descoperire dramatică şi incitantă, care se referă la un moment specific în timp. Nu toţi sunt conştienţi de faptul că condiţiile climatice uscate care se regăsesc în Deşertul Iudeii permit conservarea unor artefacte care nu supravieţuiesc în alte părţi ale ţării", a declarat Eli Escusido, directorul Autorităţii Israeliene pentru Antichităţi, în comunicatul citat. "Aceasta este o capsulă a timpului unică, prin care fragmente de pergamente, monede din timpul Revoltei evreieşti, sandale din piele şi acum chiar şi săbii în teacă, ascuţite ca şi cum abia astăzi ar fi fost ascunse."

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici