Cântăreţul britanic şi preşedintele Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC), ambii vegetarieni, s-au lansat într-un veritabil rechizitoriu împotriva creşterii animalelor, în timpul unei dezbateri la sediul Parlamentului European din Bruxelles.
„Degradarea solului, lipsa apei, impactul enorm asupra încălzirii climei, poluarea atmosferei, diminuarea biodiversităţii: creşterea animalelor este unul dintre primii doi sau trei factori cauzatori de probleme la nivelul mediului înconjurător„, a declarat Rajendra Pachauri, citând un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură (FAO).
„Agricultura contribuie cu 18% la totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, comparativ cu 13% pentru transporturi, iar 25% din emisiile produse de agricultură provin din creşterea animalelor„, a precizat aceeaşi sursă.
Impactul negativ al acestei industrii asupra mediului este şi mai mare atunci când se ţine cont şi de consecinţele avute de despăduririle practicate de guverne pentru a crea păşuni sau terenuri arabile.
„O zi fără carne este o măsură eficientă pe termen scurt. Ea va permite reducerea cantităţilor de gaze cu efect de seră provocate de creşterea animalelor, de la 5,6% până la 8%„, a continuat acelaşi expert.
„O zi fără carne reprezintă o reducere a emisiilor de dioxid de carbon echivalentă cu o călătorie de 1.700 de kilometri cu maşina„, a declarat la rândul său, Paul McCartney. „Este un prim pas care le va permite oamenilor să facă această schimbare. Nu este vorba de o interdicţie, ci doar să-i ajutăm pe oameni să îşi schimbe comportamentul”, a precizat muzicianul britanic.