Paulo Coelho preferă "alchimia" reţelelor de socializare în defavoarea interviurilor

Scriitorul brazilian Paulo Coelho, autor de bestselleruri, nu mai acordă interviuri, nici chiar la lansările cărţilor sale, întrucât preferă să se adreseze "direct" publicului prin intermediul reţelelor de socializare, a anunţat romancierul sud-american, marţi, pe contul său de Twitter.

Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului Paulo Coelho preferă "alchimia" reţelelor de socializare în defavoarea interviurilor

Paulo Coelho (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"Nu este o aroganţă sau o lipsă de respect faţă de jurnalişti", a explicat autorul "Alchimistului", romanul care a transformat proza sa în aur şi s-a vândut în zeci de milioane de exemplare în lumea întreagă, informează AFP.

"Librarii şi cititorii contribuie substanţial la succesul meu, dar reţelele de socializare îmi permit să ajung direct la cititor (...), iar ideea de a asigura promovarea unei cărţi devine în consecinţă redundantă", a adăugat el.

În vârstă de 66 de ani, scriitorul brazilian, care comunică în mod regulat cu fanii săi pe Twitter, Facebook, Instagram şi G+, citează mai multe alte motive pentru noua lui "dependenţă".

El îşi doreşte, de exemplu, ca romanele sale să fie suficient de clare pentru a vorbi de la sine.

Scriitorul deplânge, totodată, dispariţia progresivă a suplimentelor culturale din presa scrisă, care înfloreau în perioada tinereţii sale.

"Consecinţa este că mi se pun de acum întrebări la care nu am absolut niciun un dram de răbdare pentru a răspunde, precum «Puteţi să ne explicaţi succesul dumneavoastră?» sau «Ce faceţi cu banii dumneavoastră?»", a spus acesta.

"Acest lucru nu înseamnă că nu dau niciodată interviuri", a prevenit el. Paulo Coelho promite că va continua să îşi exprime părerile, în presă, în legătură cu teme şi subiecte pe care le consideră importante, precum "apărarea conţinuturilor libere pe internet".

Scriitorul brazilian Paulo Coelho s-a născut la Rio de Janeiro, în 1947. Înainte de a deveni unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii şi un veritabil fenomen al culturii de masă, a fost un hipiot rebel, apoi autor dramatic, director de teatru, jurnalist, poet. În 1986, Coelho a făcut un pelerinaj la Santiago de Compostela, eveniment care i-a marcat viaţa şi cariera literară.

A fost distins cu numeroase premii, printre care Bambi 2001, acordat personalităţii culturale a anului, premiul italian Fregene pentru literatură, dar a primit şi titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare din Franţa. Din 2002, el este membru al Academiei de Litere din Brazilia. Este colaborator permanent al unor ziare precum Corriere della Sera (Italia), El Semanal (Spania), Welt am Sonntag (Germania), The China Times Daily (Taiwan).

Operele principale ale autorului sunt "Jurnalul unui Mag" (1987), "Alchimistul" (1988), "Walkiriile" (1992), "La râul Piedra am şezut şi-am plâns" (1994), "Al cincilea munte" (1996), "Manualul războinicului luminii" (1997), "Veronika se hotărăşte să moară" (1998), "Diavolul şi domnişoara Prym" (2000), "Unsprezece minute" (2003), "Zahir" (2005), "Vrăjitoarea din Portobello" (2006), "Învingătorul este întotdeauna singur" (2008) şi "Aleph" (2011). După romanele sale au fost realizate numeroase dramatizări, CD-uri şi jocuri electronice.

Potrivit Reuters, romanele lui Paulo Coelho s-au vândut în peste 300 de milioane de copii pe plan mondial şi au fost publicate în 150 de ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici