- Home
- Life-Inedit
- (11.08.2018, 11:52)
- Medeea Dumitrache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pentru cei cărora le pasă, dar nu doresc să se extenueze: 10 metode leneşe prin care poţi salva planeta
Îţi poţi transforma casa într-un panou solar, colector de apă pluvială, un adevărat paradis ecologic. Dar nu credeţi că asta ar cere cam mult... efort? Ponturile ce urmează vă vor face viaţa mai „verde” fără a vă obosi prea tare.
Urmărește
651 afișări
Foto: Pixabay
Nu vă spălaţi hainele atât de des - O singură folosire a maşinii de spălat generează 600 de grame de CO2, chiar dacă speli la 30 de grade Celsius şi le întinzi la uscat pe sârmă. Dacă folosiţi şi programul de uscare, deja cantitatea de dioxid de carbon este triplată. Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Levi's Jeans spun că poţi purta pantaloni şi fuste de cel puţin cinci ori înainte de a le spăla.
Chemaţi un lăptar - La supermarketuri veţi găsi doar lapte ambalat în cutii de plastic sau carton laminat. Dar companiile locale care livrează lapte vi-l vor aduce într-un recipient din sticlă. În vremurile de acum, tona de sticlă consumă la producere jumătate din energia pe care o consuma în urmă cu 30 de ani. Sticlele de lapte, refolosite de cinci ori, generează cu 17% mai puţin CO2 per litrul de lapte decât recipientele de plastic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Folosiţi o maşină de spălat vase - Spălatul vaselor cu mâna poate consuma mai puţină energie, dar doar cu o tehnică eficientă. Dacă spălaţi farfuriile şi restul vaselor sub un robinet fierbinte şi schimbaţi de câteva ori apa, spălatul cu mâna poate genera 8 kilograme de CO2, comparat cu un kilogram la maşina de spălat vase, programată la un ciclu de 65 de grade Celsius. Folosind programul eco al maşinii de spălat vase, temperatura apei va scădea la 55 de grade ceea ce reduce amprenta de carbon cu 20%.
Lucraţi de acasă - Timpul petrecut făcând naveta în Marea Britanie este de 27 de minute în medie. Asta înseamnă o oră în fiecare zi, oră care ar putea fi petrecută în pat sau cu familia dacă s-ar lucra de acasă. Telecomunicarea nu doar că este mai uşoară, ci este şi mai productivă.
Statul acasă reduce consumul maşinii, iar companiile cu personal ce lucrează de acasă ar putea folosi un spaţiu pentru birouri mai mic, ceea ce ar salva consumul de căldură sau de aer condiţionat. Iar salata de la prânz sau sandviş-ul nu vor mai fi ambalate în plastic.
Mutaţi-vă împreună - Un studiu din anul 2015, de la Colegiul Dickinson, Pennsylvania, arată că locuitul cu cineva reduce amprenta dioxidului de carbon cu 23%. Un exemplu evident ar fi faptul că se încălzeşte o singură casă în loc de două. Cuplurile ce locuiesc împreună nu tind să iasă în oraş atât de mult ca cele ce sunt separate, ceea ce reduce emisiile maşinii.
Nu-ţi tăia des gazonul - Plantele crescute absorb CO2-ul, iar un gazon tăiat generează mai multe gaze decât absoarbe. O maşină de tuns iarba electrică folosită pentru o oră, o dată pe săptămână rezultă 15 kilograme de CO2 pe an.
Conduceţi mai încet - Condusul cu 97 km/h pe autostradă, în loc de 113 km/h consumă cu 10% mai puţin combustibil şi are un impact neglijabil asupra călătoriei tale. Când străzile sunt aglomerate, tindem să accelerăm până ajungem maşina din faţa noastră, apoi frânăm până apare un loc liber pe unde putem să depăşim... şi accelerăm din nou. Acest stil de a conduce este mult mai stresant şi consumă mai mult combustibil pentru că accelerezi şi frânezi în mod constant.
Folosiţi online banking - Sectorul financiar al Marii Britanii generează în jur de 160 de grame de CO2 la fiecare liră plătită pentru ipotecă, credite etc. Deşi treaba lor constă mai mult în folosirea transferurilor electronice, tot se foloseşte energie pentru ca birourile să funcţioneze. Online banking-ul este mult mai convenabil şi reduce numărul ramurilor bancare de care am avea nevoie.
Nu mai folosiţi lama de ras - Aproximativ 40 de miliarde de lame sunt aruncate în fiecare an, în toată lumea. Nu pot fi reciclate, deci ajung la depozitul de deşeuri sau, mai rău, în mare. Amprenta de carbon vine, în mare parte, de la apa pe care o folosiţi atunci când va radeţi. Treceţi la un aparat de ras electric.
Renunţaţi la vacanţe - Un drum dus-întors pe Insulele Canare contribuie cu aproape o tonă de CO2 la amprenta de carbon. Asta înseamnă echivalentul a 6 luni de mers cu maşina. Nu doar că zborul cu avionul afectează şi clima, dar este şi o parte obositoare a vacanţei voastre. Dacă mergeţi în Europa cu trenul, puteţi ajunge în Barcelona în doar câteva ore. Dacă vă gândiţi la cât staţi în aeroport pentru toate demersurile , ajungeţi cam la fel de repede. Sau puteţi opta pentru un transport naval, de ce nu? Vă permiteţi luxul de a lua câte bagaje doriţi.
Citește pe alephnews.ro: Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat