Pericol de tsunami în Mediterana, în următorul secol

Cercetătorii au descoperit că o fisură existentă în estul Mediteranei, care a fost trecută cu vederea până recent, ar putea contribui la producerea, la fiecare 800 de ani, a unui cutremur şi a unui tsunami la fel de devastatoare ca cele care au distrus Alexandria în anul 365.

Urmărește
331 afișări
Imaginea articolului Pericol de tsunami în Mediterana, în următorul secol

Pericol de tsunami în Mediterana, în următorul secol

Pe baza tehnicilor de datare cu radiocarbon şi a simulărilor şi modelelor realizate pe computer, cercetătorii au recreat calamitatea pentru a identifica anomalia responsabilă. Rezultatele cercetărilor lor au fost publicate în revista Nature Geoscience.

"Există probabilitatea ca acest tip de cutremur să se repete la fiecare 800 de ani", a indicat Beth Shaw, seismolog la Universitatea din Cambridge, coordonator al studiului.

Identificarea anomaliei, situată în apropiere de coasta sud-vestică a Cretei, poate contribui la prevenirea unui dezastru care ar putea afecta zeci de milioane de persoane care locuiesc în zonă, a spus Shaw.

Ultimul cutremur de mari dimensiuni produs în Mediterana a fost înregistrat în 1303, iar din acest motiv, experţii cred că în următorii 100 de ani zona s-ar putea confrunta cu un tsunami de mari proporţii.

Pe baza modelelor computerizate, cercetătorii au descoperit că în următorul secol ar putea avea loc un cutremur cu magnitudine de 8 grade pe scara Richter care ar putea produce un tsunami ce va inunda coasta Alexandriei şi nordul Africii, coasta sudică a Greciei şi Sicilia şi ar putea ajunge până la Dubrovnik, la Marea Adriatică.

În 365 a avut loc un cutremur care a distrus mare parte din Grecia şi a provocat un tsunami care a inundat Alexandria şi delta Nilului şi a ucis zeci de mii de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici