Persoanele care gătesc acasă prezintă riscuri mai mari de maladii cardiace şi accidente vasculare

Persoanele care gătesc acasă nu sunt mai sănătoase decât populaţia generală, contrar opiniei tradiţionale, întrucât ele prezintă riscuri mai mari de a dezvolta maladii cardiace şi de a suferi accidente vasculare cerebrale (AVC), potrivit unui studiu american.

Urmărește
699 afișări
Imaginea articolului Persoanele care gătesc acasă prezintă riscuri mai mari de maladii cardiace şi accidente vasculare

Persoanele care gătesc acasă prezintă riscuri mai mari de maladii cardiace şi accidente vasculare (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Cu cât aceste persoane petrec mai mult timp în bucătărie, pregătind diverse feluri de mâncare, cu atât se înrăutăţeşte starea lor de sănătate, afirmă autorii studiului. Rezultatele cercetării contrazic opinia generală potrivit căreia preparatele gătite în casă sunt mai sănătoase, informează dailymail.co.uk.

De asemenea, studiul sugerează că mâncărurile nu devin "mai sănătoase" doar pentru simplul fapt că sunt gătite în casă.

Printre motivele invocate de cercetători care ar putea să explice aceste riscuri medicale se află faptul că persoanele care gătesc acasă sunt mai generoase în ceea ce priveşte cantităţile de ingrediente nesănătoase, precum unt, zahăr şi sare. De asemenea, aceste persoane mănâncă mai mult, întrucât se simt îndreptăţite să facă acest lucru deoarece au cheltuit mult timp şi energie preparând mâncarea.

Gustând des din preparatele culinare, în timp ce acestea sunt pregătite, persoanele respective se îngraşă de-a lungul timpului.

De asemenea, spun cercetătorii, este posibil ca alimentele comercializate în lanţurile de magazine să fi devenit mai sănătoase în ultimii ani.

Autorii studiului, realizat de cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago, au analizat date colectate pe parcursul a 14 ani de la un eşantion de peste 2.755 de femei cu vârstele cuprinse între 40 şi 60 de ani.

Chestionarele au inclus şi informaţii despre timpul petrecut în bucătărie, rezultatele analizelor medicale anuale, inclusiv cele despre sindromul metabolic.

Acesta este termenul medical asociat unei persoane care prezintă trei dintre cei cinci factori care cresc riscul de AVC şi maladii cardiace.

Semnele de atenţionare pentru sindromul metabolic sunt: hipertensiune, nivel crescut al colesterolului şi obezitate.

Femeile care petrec cel mai mult timp în bucătărie preparând feluri de mâncare prezintă cele mai mare risc de a dezvolta sindrom metabolic.

Studiul a fost publicat în revista Preventive Medicine.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici