Persoanele cu ochi albaştri au un singur strămoş comun

Persoanele cu ochii albaştri din zilele noastre au un singur strămoş comun, care a apărut în urmă cu aproximativ 6.000 - 10.000 de ani, în regiunea Mării Negre, culoarea fiind rezultatul unei mutaţii genetice, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii danezi, preluat de livescience.com.

Urmărește
72 afișări
Imaginea articolului Persoanele cu ochi albaştri au un singur strămoş comun

Persoanele cu ochi albaştri au un singur strămoş comun

Potrivit cercetătorilor de la Departamentul de medicină moleculară şi celulară din cadrul Universităţii din Copenhaga, abia în urmă cu 6.000 - 10.000 de ani au apărut oamenii cu ochi albaştri. "Înainte, toţi oamenii au avut ochi căprui", a declarat Hans Eiberg, coautor al studiului.

Mutaţia a avut loc la nivelul genei OCA2, influenţând procesul de producere a melaninei (pigmentul care determină culoarea ochilor, a părului şi a pielii) în iris şi, implicit, apariţia culorii albastre.

"Mutaţia apărută la nivelul genei OCA2 a dus la crearea unui "buton" care, literalmente, poate anula capacitatea de a produce ochi căprui". Culoarea albastră a rezultat în urma reducerii capacităţii de a produce ochi căprui, forma extremă a mutaţiei, aceea în care producţia de melanină este anulată complet, fiind cunoscută sub numele de albinism.

Eiberg şi echipa sa de specialişti au analizat ADN-ul din mitocondriile (sursele energetice ale celulelor) a aproximativ 800 de persoane cu ochi albaştri, din mai multe ţări, printre care Iordania, Danemarca şi Turcia.

Cercetătorii au analizat secvenţele de ADN de pe gena OCA2 şi mutaţia genetică asociată cu reducerea producţiei de melanină. De-a lungul mai multor generaţii, segmentele de ADN vechi se amestecă, apărând variaţiile. Unele din aceste segmente, însă, care nu s-au amestecat, se numesc haplotipuri. Dacă un grup de indivizi împart haplotipuri lungi, înseamnă că secvenţa de ADN a apărut recent, aceasta neavând timp să sufere variaţii.

Acest lucru indică faptul că persoanele cu ochi albaştri, de la cele cu părul blond şi pielea albă la cele cu pielea mai închisă la culoare au, probabil, acelaşi strămoş comun, potrivit profesorului Eiberg.

Cercetătorii nu pot indica cu precizie momentul în care a avut loc mutaţia, dar bănuiesc că s-a întâmplat în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, când a avut loc o creştere rapidă a populaţiei în urma răspândirii agriculturii dinspre Orientul Mijlociu, ca urmare a migrării populaţiei din nordul Europei, în epoca neolitică.

Cercetătorii nu cunosc motivul pentru care persoanele cu ochi albaştri sunt mai numeroase în nordul Europei şi în sudul Rusiei. O posibilă explicaţie este că aceştia au fost preferaţi pentru reproducere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici