- Home
- Life-Inedit
- COPENHAGA, (01.02.2008, 12:38)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Persoanele cu ochi albaştri au un singur strămoş comun
Persoanele cu ochii albaştri din zilele noastre au un singur strămoş comun, care a apărut în urmă cu aproximativ 6.000 - 10.000 de ani, în regiunea Mării Negre, culoarea fiind rezultatul unei mutaţii genetice, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii danezi, preluat de livescience.com.
Urmărește
72 afișări
Persoanele cu ochi albaştri au un singur strămoş comun
Potrivit cercetătorilor de la Departamentul de medicină moleculară şi celulară din cadrul Universităţii din Copenhaga, abia în urmă cu 6.000 - 10.000 de ani au apărut oamenii cu ochi albaştri. "Înainte, toţi oamenii au avut ochi căprui", a declarat Hans Eiberg, coautor al studiului.
Mutaţia a avut loc la nivelul genei OCA2, influenţând procesul de producere a melaninei (pigmentul care determină culoarea ochilor, a părului şi a pielii) în iris şi, implicit, apariţia culorii albastre.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"Mutaţia apărută la nivelul genei OCA2 a dus la crearea unui "buton" care, literalmente, poate anula capacitatea de a produce ochi căprui". Culoarea albastră a rezultat în urma reducerii capacităţii de a produce ochi căprui, forma extremă a mutaţiei, aceea în care producţia de melanină este anulată complet, fiind cunoscută sub numele de albinism.
Eiberg şi echipa sa de specialişti au analizat ADN-ul din mitocondriile (sursele energetice ale celulelor) a aproximativ 800 de persoane cu ochi albaştri, din mai multe ţări, printre care Iordania, Danemarca şi Turcia.
Cercetătorii au analizat secvenţele de ADN de pe gena OCA2 şi mutaţia genetică asociată cu reducerea producţiei de melanină. De-a lungul mai multor generaţii, segmentele de ADN vechi se amestecă, apărând variaţiile. Unele din aceste segmente, însă, care nu s-au amestecat, se numesc haplotipuri. Dacă un grup de indivizi împart haplotipuri lungi, înseamnă că secvenţa de ADN a apărut recent, aceasta neavând timp să sufere variaţii.
Acest lucru indică faptul că persoanele cu ochi albaştri, de la cele cu părul blond şi pielea albă la cele cu pielea mai închisă la culoare au, probabil, acelaşi strămoş comun, potrivit profesorului Eiberg.
Cercetătorii nu pot indica cu precizie momentul în care a avut loc mutaţia, dar bănuiesc că s-a întâmplat în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, când a avut loc o creştere rapidă a populaţiei în urma răspândirii agriculturii dinspre Orientul Mijlociu, ca urmare a migrării populaţiei din nordul Europei, în epoca neolitică.
Cercetătorii nu cunosc motivul pentru care persoanele cu ochi albaştri sunt mai numeroase în nordul Europei şi în sudul Rusiei. O posibilă explicaţie este că aceştia au fost preferaţi pentru reproducere.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe