Peru: cercetătorii cred că au găsit cel mai mare animal care a trăit vreodată pe Pământ

O balenă antică din Peru ar putea fi cel mai mare animal care a trăit vreodată pe Pământ. Oamenii de ştiinţă analizează fosilele descoperite în Peru ale unei balene care a trăit în urmă aproximativ 40 de milioane de ani, potrivit Reuters.

Urmărește
20787 afișări
Imaginea articolului Peru: cercetătorii cred că au găsit cel mai mare animal care a trăit vreodată pe Pământ

Sursa foto: Twitter/Alberto Gennari

Balena numită Perucetus colossus sau „balena colosală peruană" a trăit în urmă cu 38-40 de milioane de ani, în epoca Eocenului. Perucetus este uriaşă şi ar fi putut depăşi masa balenei albastre, considerată mult timp cel mai greu animal înregistrat vreodată.

Cercetătorii au estimat că Perucetus avea o lungime de aproximativ 20 de metri şi o greutate de până la 340 de tone. Dacă se confirmă, masa acestui animal ar depăşi orice alt animal cunoscut, inclusiv balena albastră de astăzi şi cei mai mari dinozauri.

„Caracteristica principală a acestui animal este cu siguranţă greutatea extremă, ceea ce sugerează că evoluţia poate genera organisme care au caracteristici care depăşesc imaginaţia noastră", a declarat paleontologul Giovanni Bianucci de la Universitatea din Pisa, Italia, autorul principal al cercetării publicate în revista Nature.

Scheletul parţial al lui Perucetus a fost excavat într-un deşert din sudul Peru. Nu au fost găsite resturi craniene sau dentare, ceea ce face ca interpretarea dietei şi a stilului de viaţă să fie mai dificilă. Cercetătorii cred că Perucetus nu era un prădător activ, ci un animal care se hrănea la fundul apelor de coastă puţin adânci.

„Din cauza scheletului său greu şi, cel mai probabil, a corpului său foarte voluminos, acest animal era cu siguranţă un înotător lent. Mi se pare, în acest stadiu al cercetărilor noastre, că este un fel de gigant paşnic, un pic ca un lamantin supradimensionat. Trebuie să fi fost un animal foarte impresionant, dar poate nu atât de înfricoşător", a declarat paleontologul Olivier Lambert de la Institutul Regal Belgian de Ştiinţe Naturale din Bruxelles.

Balenele au evoluat în urmă cu peste 50 de milioane de ani, pornind de la mamifere care trăiau pe uscat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici