- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (02.12.2009, 10:58)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Phoenix a adus, marţi, la Sala Palatului din Capitală, prelucrări ale unor piese clasice şi hituri
Trupa Phoenix a susţinut, marţi seară, la Sala Palatului din Bucureşti, un concert în care a îmbinat prelucrări ale unor piese clasice, precum "Balada" lui Ciprian Porumbescu şi "Ciocârlia", cu hituri cunoscute de cei circa 4.000 de fani care au participat la eveniment.
Urmărește
19 afișări
Phoenix a adus, marţi, la Sala Palatului din Capitală, prelucrări ale unor piese clasice şi hituri (Imagine: Mediafax Foto)
Prima parte a concertului de la Sala Palatului a inclus prelucrări ale unor melodii ale trupei de pe albumul de debut, "Cei ce ne-au dat nume" (1972), dar şi adaptări din muzică clasică şi folclor.
Pentru început, trupa a cântat alături de artişti cunoscuţi mai ales pentru interpretări în alte registre muzicale, precum Adrian Petrescu (oboi, saxofon, taragot), Nicolae Dumitru (pianist-concertist), Bogdan Munteniţă (voce), grupul vocal Acapella (condus de George Miron).
Invitatul special al concertului a fost cântăreţul Mony Bordeianu. Pe o scenă decorată cu imagini din legendele româneşti, din care nu au lipsit caprele, trupa a început concertul în sunete de tulnice, în timp ce în spate erau proiectate fotografii cu peisaje româneşti şi biserici. Printre melodiile care au fost interpretate în partea "experimentală" a show-ului s-au numărat "Balada" lui Ciprian Porumbescu, "Ciocârlia", "Nunta", dar şi colinde, interpretate de grupul Acapella.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Partea a doua a spectacolului, care a cuprins o selecţie din piesele cele mai cunoscute ale trupei, a fost deschisă de Mony Bordeianu, cu melodia de dragoste a trupei Phoenix "Ştiu că mă iubeşti şi tu". Bordeianu a continuat apoi cu piese cunoscute, precum "Vremuri" şi "Canarul".
Momentul care a ridicat sala în picioare a fost atunci când Nicu Covaci (Sfântu' Nicolae, cum îl alintau cei din formaţie, n.r.), după o îndelungată tăcere (în timpul concertului, solist principal fiind Bogdan Bradu), a cântat piesa-cult "În umbra marelui urs", cu o voce spartă.
La bis, formaţia a cântat, împreună cu publicul din sală, "Andrii Popa", dar şi "Deşteaptă-te, române!", urmat de "Invocaţie".
Phoenix a susţinut concertul de pe 1 decembrie în formula Nicu Covaci (chitară, voce), Ovidiu Lipan Ţăndărică (baterie), Bogdan Bradu (voce), Dzidek Marcinkiewicz (clape, voce), Volker Vaessen (bas), Ionuţ Contraş (percuţie) şi Cristi Gram (chitară).
Phoenix, numită iniţial Sfinţii, s-a constituit ca trupă de studenţi şi şcolari în 1962, la Timişoara. Începând cu anii '70, formaţia intră sub cenzura comunistă, iar în 1975, după un concert susţinut la Sarmizegetusa Dacica, apariţia trupei Phoenix este interzisă la televiziune. În acelaşi an, Nicu Covaci este luat la poliţie şi interogat timp de două săptămâni, zi de zi, în urma unor acuzaţii false. Din acest motiv, el renunţă la cetăţenia română, iar în 1976 pleacă în Olanda şi se stabileşte la Amsterdam.
Un an mai târziu, Covaci se întoarce în ţară şi în boxele "Marshall" ale instalaţiei sale de sunet îi închide pe membrii formaţiei, pe care îi scoate din ţară şi îi aduce în Germania. Formaţia a trecut apoi printr-o serie de dizolvări, artiştii ocupându-se de diverse proiecte solo, dar, în 1988, ei se reunesc încă o dată în jurul lui Covaci, urmând ca, în 1990, artistul să aibă prima revedere cu publicul român, după o absenţă de 13 ani.
În 2007, preşedintele Traian Băsescu i-a decorat pe membrii trupei Phoenix, cu ocazia împlinirii a 45 de ani de activitate a grupului.
Cel mai recent album al trupei, intitulat "Baba Novak", a fost lansat în 2005.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Phoenix concertează pe 1 decembrie în Bucureşti
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe