- Home
- Life-Inedit
- WASHINGTON, (22.05.2008, 12:38)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Phoenix se pregăteşte de o coborâre periculoasă pe Marte
După o călătorie de nouă luni, sonda americană Phoenix urmează să coboare pe Marte, duminică, pentru a studia gheaţa din permafrostul arctic al planetei roşii şi indicii chimici ai unor posibile forme de viaţă primitivă.
Urmărește
18 afișări
Lansată pe 4 august 2007, Phoenix va fi primul vehicul care se va plasa în regiunea arctică marţiană, pentru o misiune de trei luni.
După 679 de milioane de kilometri parcurşi, Phoenix va intra în atmosfera marţiană înaltă pe 25 mai, în jurul orei 23.31 GMT, cu o viteză de 21.000 de kilometri/oră, pentru a începe o coborâre periculoasă, după care se va aşeza pe sol în jurul orei 23.38 GMT, a precizat Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, situat în Pasadena, California, coordonator al misiunii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Confirmarea radio va fi făcută la 23.53 GMT. Sunt necesare 15,3 minute pentru ca semnalul să parcurgă cu viteza luminii distanţa de 276 milioane de kilometri care separă Marte de Pământ.
Responsabilii au numit această coborâre periculoasă pe solul marţian "cele şapte minute de teroare".
De la debutul misiunilor pe Marte, în anii '70, 55% dintre sondele trimise nu au reuşit să coboare pe planetă.
Ca şi vehiculele precedente, Phoenix va utiliza un scut termic pentru a frâna la intrarea în atmosfera marţiană şi va deschide apoi o paraşută supersonică pentru a încetini viteza.
Sonda urmează să se aşeze pe cele trei picioare în regiunea Vastitas Borealis, câmpie situată la o latitudine corespunzătoare nordului regiunii Alaska pe suprafaţa terestră.
Instrumentele sondei pot, după analizarea compoziţiei permafrostului marţian, să găsească molecule de carbon şi hidrogen - elemente necesare vieţii - precum şi alte componente chimice, determinând, în acest fel, posibilităţile ca o formă de viaţă primitivă să fi fost sau să fie încă posibilă pe Marte.
După ce va ajunge pe Marte, Phoenix va desfăşura un braţ articulat de 2,35 metri, capabil să sape la adâncime de un metru. Oamenii de ştiinţă speră că robotul va găsi gheaţă.
Ei sunt, în prezent, de acord cu privire la posibilitatea ca Marte, a cărei formare datează, ca şi pentru Pământ, de circa 4,6 miliarde de ani, să fi fost, într-o perioadă, foarte umedă.
Cu cele două antene solare desfăşurate, Phoenix măsoară 5 metri lungime şi cântăreşte 350 kg, din care 55 reprezintă greutatea instrumentelor ştiinţifice.
Sonda a fost fabricată de grupul Lockheed Martin şi a costat 420 de milioane de dolari.
Sonda americană Mars Odyssey a detectat în 2002 vaste cantităţi de hidrogen la suprafaţa planetei, confirmând faptul că Marte, mai ales în regiunile polare, este acoperit de gheaţă.
Alţi doi roboţi americani, Opportunity şi Spirit, care continuă de trei ani să exploreze suprafaţa lui Marte la ecuator, au descoperit indici ale prezenţei apei în trecutul planetei.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe