Video Phoenix se pregăteşte de o coborâre periculoasă pe Marte

După o călătorie de nouă luni, sonda americană Phoenix urmează să coboare pe Marte, duminică, pentru a studia gheaţa din permafrostul arctic al planetei roşii şi indicii chimici ai unor posibile forme de viaţă primitivă.

Urmărește
18 afișări

Lansată pe 4 august 2007, Phoenix va fi primul vehicul care se va plasa în regiunea arctică marţiană, pentru o misiune de trei luni.

După 679 de milioane de kilometri parcurşi, Phoenix va intra în atmosfera marţiană înaltă pe 25 mai, în jurul orei 23.31 GMT, cu o viteză de 21.000 de kilometri/oră, pentru a începe o coborâre periculoasă, după care se va aşeza pe sol în jurul orei 23.38 GMT, a precizat Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, situat în Pasadena, California, coordonator al misiunii.

Confirmarea radio va fi făcută la 23.53 GMT. Sunt necesare 15,3 minute pentru ca semnalul să parcurgă cu viteza luminii distanţa de 276 milioane de kilometri care separă Marte de Pământ.

Responsabilii au numit această coborâre periculoasă pe solul marţian "cele şapte minute de teroare".

De la debutul misiunilor pe Marte, în anii '70, 55% dintre sondele trimise nu au reuşit să coboare pe planetă.

Ca şi vehiculele precedente, Phoenix va utiliza un scut termic pentru a frâna la intrarea în atmosfera marţiană şi va deschide apoi o paraşută supersonică pentru a încetini viteza.

Sonda urmează să se aşeze pe cele trei picioare în regiunea Vastitas Borealis, câmpie situată la o latitudine corespunzătoare nordului regiunii Alaska pe suprafaţa terestră.

Instrumentele sondei pot, după analizarea compoziţiei permafrostului marţian, să găsească molecule de carbon şi hidrogen - elemente necesare vieţii - precum şi alte componente chimice, determinând, în acest fel, posibilităţile ca o formă de viaţă primitivă să fi fost sau să fie încă posibilă pe Marte.

După ce va ajunge pe Marte, Phoenix va desfăşura un braţ articulat de 2,35 metri, capabil să sape la adâncime de un metru. Oamenii de ştiinţă speră că robotul va găsi gheaţă.

Ei sunt, în prezent, de acord cu privire la posibilitatea ca Marte, a cărei formare datează, ca şi pentru Pământ, de circa 4,6 miliarde de ani, să fi fost, într-o perioadă, foarte umedă.

Cu cele două antene solare desfăşurate, Phoenix măsoară 5 metri lungime şi cântăreşte 350 kg, din care 55 reprezintă greutatea instrumentelor ştiinţifice.

Sonda a fost fabricată de grupul Lockheed Martin şi a costat 420 de milioane de dolari.

Sonda americană Mars Odyssey a detectat în 2002 vaste cantităţi de hidrogen la suprafaţa planetei, confirmând faptul că Marte, mai ales în regiunile polare, este acoperit de gheaţă.

Alţi doi roboţi americani, Opportunity şi Spirit, care continuă de trei ani să exploreze suprafaţa lui Marte la ecuator, au descoperit indici ale prezenţei apei în trecutul planetei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici