- Home
- Life-Inedit
- (04.03.2022, 08:31)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Piesa abandonată a unei rachete ar putea lovi Luna în câteva ore, spun oamenii de ştiinţă. Aceasta nu ar fi parte din SpaceX
- O piesă abandonată a unei rachete se află la câteva ore distanţă de a se prăbuşi pe Lună, spun oamenii de ştiinţă care au prezis pentru prima dată coliziunea în ianuarie.
- Partea de rachetă de trei tone, care se deplasează în spaţiu cu o viteză de 5.800 km/h, este aşteptată să lovească Luna vineri la ora 12:25.
- Se aşteaptă ca efectele impactului asupra Lunii să fie minore.
Urmărește
2786 afișări
Piesa abandonată a unei rachete va lovi Luna în câteva ore, spun oamenii de ştiinţă
Astronomii au crezut mai întâi că piesa de rachetă a fost lansată de programul SpaceX al lui Elon Musk, apoi au spus că este chineză, lucru pe care China îl neagă, potrivit BBC.
Partea de rachetă a fost observată pentru prima dată de pe Pământ în martie 2015. Un studiu spaţial finanţat de Nasa în Arizona a observat-o, dar şi-a pierdut rapid interesul atunci când s-a dovedit că obiectul nu era un asteroid.
Partea de rachetă este ceea ce se numeşte gunoi spaţial - hardware aruncat din misiuni sau sateliţi fără suficient combustibil sau energie pentru a se întoarce pe Pământ. Unele piese sunt mai aproape de noi, chiar deasupra Pământului, dar altele, precum acest propulsor, se află la mii de kilometri distanţă, pe o orbită înaltă, departe de atmosfera terestră.
Agenţia Spaţială Europeană estimează că în prezent există 36.500 de deşeuri spaţiale mai mari de 10 cm.
Niciun program spaţial sau universitate nu urmăreşte în mod oficial deşeurile spaţiale de mare adâncime. Monitorizarea spaţiului este costisitoare, iar riscurile pentru oameni din cauza deşeurilor de pe orbita înaltă sunt reduse.
Aşadar, acest lucru revine unui grup restrâns de astronomi voluntari care îşi petrec timpul liber făcând calcule şi estimând orbitele. Aceştia lansează e-mailuri şi alerte de la un capăt la altul, cerând oricui se află în cea mai bună poziţie de pe planetă să observe un obiect din spaţiu.
Partea e rachetă „nu provine de la SpaceX” a lui Elon Musk, aşa cum se credea
La şase săptămâni după ce a fost văzut pentru prima dată propulsorul, Peter Birtwhistle, în vârstă de 63 de ani, privea cerul în căutarea asteroizilor din grădina sa din Newbury, în sudul Angliei.
Telescopul său a detectat un mic punct de lumină care se deplasa pe cer. Calculele au sugerat că era o parte a unei rachete, a declarat el.
El a trimis imaginile sale către astronomul şi cercetătorul de date Bill Gray, de pe coasta de est a Statelor Unite. El este expertul care a continuat să o identifice ca fiind un propulsor SpaceX care se îndrepta spre Lună.
Însemnele rachetei nu pot fi văzute - astronomii trebuie să reconstituie identitatea acesteia urmărindu-i traseul înapoi în spaţiu. Apoi, ei îi potrivesc orbita cu datele şi locaţiile lansărilor şi traiectoriilor rachetelor.
La câteva săptămâni după identificarea SpaceX, un alt observator i-a trimis dlui Gray date noi, dezvăluind că identificarea sa era imposibilă.
El a rulat din nou cifrele şi a concluzionat că era a treia treaptă a unei rachete din cadrul misiunii lunare chineze Chang'e 5-T1, lansată în octombrie 2014.
China a negat acest lucru, spunând că etapa superioară a reintrat în atmosfera Pământului şi a ars.
Gray îşi menţine predicţia. El crede că China a încurcat urmărirea a două părţi ale rachetei. „Sunt sigur în proporţie de 99,9% că este vorba de China 5-T1", spune el. „Este vorba de mizeria pe care am creat-o noi. Obiectele pe care le considerăm sigure se pot întoarce pe Pământ în mod neaşteptat".
Gunoaiele spaţiale apar şi dispar din peisaj, adesea în mod imprevizibil. Timp de şapte ani, abia dacă a văzut partea de rachetă, până când, în ianuarie, aceasta a reapărut.
Indiferent de unde a venit, nu vom vedea ultimele momente ale existenţei propulsorului atunci când se va izbi de partea îndepărtată a Lunii. Ar putea trece zile sau chiar săptămâni până când se va putea confirma acest lucru, atunci când doi sateliţi care se deplasează în jurul Lunii vor fotografia craterul lăsat în urma impactului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Surpriza de pe Marte. Roverul Curiosity a găsit o ”floare marţiană” mai mică decât o monedă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe