Piesa "Toate-s la fel" (Paraziţii), interzisă la TV în timpul zilei. Poate fi difuzată după 23.00

Piesa "Toate-s la fel" a trupei Paraziţii a fost interzisă de la difuzarea pe posturile TV în timpul zilei, printr-o decizie luată de CNA, care a considerat că melodia încalcă legislaţia audiovizualului şi pune femeia în ipostaze degradante, însă videoclipul poate fi difuzat în continuare noaptea.

Urmărește
2199 afișări
Imaginea articolului Piesa "Toate-s la fel" (Paraziţii), interzisă la TV în timpul zilei. Poate fi difuzată după 23.00

Piesa "Toate-s la fel" (Paraziţii), interzisă la TV în timpul zilei. Poate fi difuzată după 23.00 (Imagine: Viorel Duda - MediafaxFoto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, zece reclamaţii primite de la telespectatori, potrivit cărora piesa "Toate-s la fel" a trupei Paraziţii conţine imagini violente, de natură sexuală, al căror mesaj vizual este acela de a umili femeile.

CNA a constatat că piesa a fost transmisă pe televiziunile muzicale UTV, 1 Music Channel şi Kiss TV de mai multe ori în cursul zilei.

De exemplu, Kiss TV a difuzat varianta necenzurată a videoclipului "Toate-s la fel" pe 2 septembrie (ora 13.45), pe 6 septembrie (ora 19.48) şi pe 8 septembrie (ora 18.28).

În schimb, UTV a difuzat o variantă cenzurată a videoclipului pe 26 august (ora 18.26), 29 august (ora 18.19) şi 6 septembrie (ora 15.49), în timp ce televiziunea 1 Music Channel a difuzat varianta cenzurată a videoclipului în 6 septembrie (ora 14.29). Potrivit CNA, în variantele cenzurate au fost bluraţi sânii dansatoarelor.

Membrii CNA au considerat însă că toate cele trei posturi care au difuzat videoclipul, necenzurat sau în forma sa parţial cenzurată, au încălcat prevederile legislaţiei audiovizualului, întrucât versurile piesei "Toate-s la fel" sunt de natură să pună femeia în ipostaze degradante, iar imaginile prezentate umilesc femeile.

Potrivit CNA, posturile care au difuzat respectivul videoclip au încălcat articolul 18 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 - 23.00 producţii care prezintă: a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat; b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen; c) persoane în ipostaze degradante", dar şi artciolul 19, alineatul 2 din Cod, potrivit căruia "Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii:i) prezentarea femeii în ipostaze degradante".

Astfel, CNA a decis să aplice decizii de intrare în legalitate în acest caz, fapt care înseamnă că piesa respectivă nu mai poate fi difuzată de televiziuni în timpul zilei, putând fi transmisă pe posturile TV doar noaptea (între orele 23.00 - 6.00).

Cristina Trepcea, membru al CNA, a remarcat ironic faptul că, potrivit legislaţiei audiovizuale, "femeia poate fi prezentată în ipostaze degradante între orele 23.00 - 6.00".

Lorand Turos, membru al CNA, a spus că posturile de muzică difuzează frecvent piese muzicale străine cu potenţial să încalce legislaţia audiovizualului.

Însă, CNA are, în prezent, capacitatea să monitorizeze doar principalele posturi TV, televiziunile muzicale fiind verificate în general în urma unor sesizări primite de la telespectatori sau în urma unor autosesizări ale membrilor Consiliului.

Pe de altă parte, Cristina Trepcea a mai spus că melodiile în limba română îi fac pe telespectatori să fie mai sensibili, fapt care justifică şi numărul destul de mare de sesizări primite de CNA în cazul piesei "Toate-s la fel" a trupei Paraziţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici