- Home
- Life-Inedit
- (17.12.2021, 09:58)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Planeta Marte surprinde din nou. Cantităţi semnificative de apă au fost găsite în uriaşul canion Valles Marineris
- Marte are propria versiune a Marelui Canion, iar oamenii de ştiinţă au aflat că aceasta găzduieşte "cantităţi semnificative de apă", după o descoperire făcută de un orbital care se învârte în jurul planetei roşii, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene.
- ExoMars Trace Gas Orbiter, lansat în 2016 ca misiune comună a Agenţiei Spaţiale Europene şi Roscosmos, a detectat apa în Valles Marineris de pe Marte.
- Acest sistem de canioane este de 10 ori mai lung, de cinci ori mai adânc şi de 20 de ori mai lat decât Marele Canion de pe Pământ.
Urmărește
1012 afișări
Marte are propria versiune a Marelui Canion. Aceasta ”găzduieşte” cantităţi semnificative de apă
Apa se află sub suprafaţa sistemului de canioane şi a fost detectată de instrumentul FREND, sau Fine Resolution Epithermal Neutron Detector (detector de neutroni epitermici cu rezoluţie fină) al orbitalului. Acest instrument este capabil să cartografieze hidrogenul din ultimul metru de sol marţian, potrivit CNN.
Cea mai mare cantitate de apă de pe Marte este localizată în regiunile polare ale planetei unde este sub formă de gheaţă. Valles Marineris se află chiar la sud de ecuatorul planetei, unde temperaturile nu sunt de obicei suficient de scăzute pentru ca gheaţa să se păstreze.
Observaţiile au fost colectate de către orbital între mai 2018 şi februarie 2021. Anterior, alte orbitale au căutat apă chiar sub suprafaţa marţiană şi au detectat cantităţi mici sub praful marţian. Un studiu care detaliază descoperirile publicat miercuri în revista Icarus.
„Cu (Trace Gas Orbiter) putem privi până la un metru sub acest strat de praf şi să vedem ce se întâmplă cu adevărat sub suprafaţa lui Marte - şi, în mod crucial, să localizăm "oaze" bogate în apă care nu au putut fi detectate cu instrumentele anterioare", a declarat într-un comunicat autorul studiului, Igor Mitrofanov, cercetător principal al telescopului neutronic FREND.
„FREND a dezvăluit o zonă cu o cantitate neobişnuit de mare de hidrogen în colosalul sistem de canioane Valles Marineris: presupunând că hidrogenul pe care îl vedem este legat în molecule de apă, până la 40% din materialul din apropierea suprafeţei din această regiune pare să fie apă”.
Pentru a pune acest lucru în perspectivă, această zonă este de mărimea Olandei. Ea se suprapune cu Candor Chaos, o reţea de văi din cadrul sistemului de canioane. „Putem deduce cât de multă apă se află într-un sol uitându-ne la neutronii pe care îi emite", a declarat într-un comunicat Alexey Malakhov, coautor al studiului, cercetător senior la Institutul de Cercetare Spaţială al Academiei de Ştiinţe din Rusia.
„Această descoperire este un prim pas uimitor, dar avem nevoie de mai multe observaţii pentru a şti cu siguranţă cu ce formă de apă avem de-a face", a declarat într-un comunicat coautorul studiului, Håkan Svedhem, fost cercetător de proiect pentru sonda orbitală.
Misiunile viitoare pe Marte vor ateriza la latitudini mai mici. Această descoperire din Valles Marineris evidenţiază această caracteristică ca fiind un loc intrigant pentru o potenţială explorare umană în anii următori, mai ales pentru că această apă ar fi mult mai accesibilă decât alte surse de apă subterane descoperite anterior.
În 2022, roverul european Rosalind Franklin şi platforma de suprafaţă rusă Kazachok vor fi lansate şi se aşteaptă ca acestea să aterizeze pe Marte în 2023. Roverul va fora sub suprafaţa planetei Marte în căutare de material organic care ar putea dezvălui dacă Marte a găzduit vreodată viaţă. Roverul va explora Oxia Planum, un sit de roci vechi expuse, bogate în argilă, care au fost cândva expuse la apă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe