Planeta Roşie ”prinde aer”. Dispozitivul MOXIE a reuşit să convertească CO2 în oxigen

  • Roverul Perseverance a reuşit să transforme dioxidul de carbon de pe Marte în oxigen.
  • Ataşat de Rover a fost dispozitivul MOXIE care l-a ajutat să convertească CO2.
  • MOXIE este conceput pentru a genera până la 10 grame de oxigen pe oră.
Urmărește
1556 afișări
Imaginea articolului Planeta Roşie ”prinde aer”. Dispozitivul MOXIE a reuşit să convertească CO2 în oxigen

Planeta Roşie ”prinde aer”. Dispozitivul MOXIE a reuşit să convertească CO2 în oxigen

Dacă înainte se credea că pe Marte nu există nicio posibilitate de a respira, acum situaţia e diferită. Roverul Perseverance a reuşit să transforme o parte din atmosfera subţire, bogată în dioxidul de carbon a Planeta Roşie, în oxigen.
 
Asta s-a întâmplat cu ajutorul unui instrument doar cât un prăjitor de pâine, pe nume MOXIE. Au reuşit să transforme 5 grame de dioxid de carbon, care este echivalent cu 10 minute în valoare de oxigen respirabil pentru un astronaut.
 
„Acest tub de pe Rover este conectat cu un filtru în exteriorul roverului. Dioxidul de carbon intră prin acest tub şi trece printr-o pompă care compresează dioxidul şi porneşte într-un electrosistem care face conversia în oxigen”, a spus Asad Aboobaher, doctor inginer NASA.
 
Dacă acest fenomen va funcţiona şi la o scară mai largă, va fi posibilă izolarea şi depozitarea oxigenului pe Marte, pentru a ajuta rachetele care ar putea ridica astronauţii de pe suprafaţa planetei.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici