Planetele se schimbă. Telescopul Hubble surprinde imagini uimitoare cu Jupiter şi Uranus

  • Vremea se schimbă încet-încet pe Jupiter şi Uranus, potrivit meteorologului interplanetar al galaxiei noastre.
  • Telescopul spaţial Hubble al NASA a surprins vecinii planetari externi ai Pământului în imagini din 2014 până în 2022, documentând schimbări în vremea şi anotimpurile planetelor de-a lungul timpului.
Urmărește
4725 afișări
Imaginea articolului Planetele se schimbă. Telescopul Hubble surprinde imagini uimitoare cu Jupiter şi Uranus

Sursa foto: Twitter

În imaginea lui Uranus realizată de Hubble în noiembrie 2022, polul nordic al planetei are un cerc mare de culoare albicioasă, cauzat de o ceaţă fotochimică îngroşată care seamănă cu smogul produs deasupra oraşelor, alături de mai multe furtuni în apropierea marginii cercului, potrivit NASA.
 
Într-una dintre primele imagini ale programului Outer Planet Atmospheres Legacy, sau OPAL, al telescopului spaţial Hubble, calota polară nordică a planetei Uranus pare să fie mai luminoasă în comparaţie cu aspectul său dintr-o imagine din noiembrie 2014. O echipă de cercetători de la NASA urmăreşte dimensiunea şi luminozitatea calotei polare nordice şi raportează că ceaţa pare să devină mai strălucitoare în fiecare an, potrivit CNN.
 
„Viziunea pe care am avut-o întotdeauna despre planete când eram copil era că erau foarte statice. Aveai o imagine ca la carte; nu le vedeai cum se schimbă. Şi, bineînţeles, acest lucru nu este adevărat. Acestea sunt atmosfere gigantice, se schimbă tot timpul", a declarat Amy Simon, cercetător principal pentru Cercetarea Atmosferei Planetare la NASA, care a fost implicată în aceste observaţii Hubble.
 
„Pentru ca noi să putem înţelege procesele care se petrec, avem nevoie de mai multă acoperire în timp. Un an pe Jupiter durează 12 ani pământeni, iar de aici încolo lucrurile se înrăutăţesc. Încercăm să construim această bază de date pentru a putea înţelege procesele care se petrec în aceste atmosfere”.

Monitorizarea schimbărilor atmosferice

Scopul proiectului OPAL este de a obţine observaţii ale planetelor exterioare pentru a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine dinamica şi evoluţia atmosferei acestora. Urmărind calota polară a lui Uranus şi modul în care aceasta se modifică în funcţie de anotimpuri, oamenii de ştiinţă au constatat că niciunul dintre poli nu era strălucitor în timpul echinocţiului planetei din 2007, când a fost complet luminat de soare.
 
În 2028, când se va apropia solstiţiul nordic de vară, oamenii de ştiinţă de la NASA prevăd că calota va deveni şi mai strălucitoare şi va oferi Hubble-ului o vedere clară, deoarece polul nordic al lui Uranus va fi îndreptat direct spre Pământ.
 
Dacă vă gândiţi la imaginile originale ale lui Uranus făcute de Voyager, acesta era doar un fel de minge albastru palid, fără nimic pe ea. Nu se vedeau nori, nu se vedea ceaţă, nu se vedea nimic... deci exista atunci o calotă polară, dar nu o puteam vedea", a spus Simon. „Ceea ce am urmărit de-a lungul timpului (cu ajutorul Hubble), este această acumulare a acestei ceţuri de mare altitudine în atmosferă, iar scopul exact sau mecanismul exact din spatele ei, nu ştim, acesta este unul dintre lucrurile pe care le studiem”.

Marele sistem de furtuni din Marea Pată Roşie

Într-o imagine a lui Jupiter din ianuarie, Marea Pată Roşie a planetei este în centrul atenţiei. Pata, care este de fapt o furtună gigantică, veche de secole, se remarcă alături de una dintre lunile lui Jupiter, numită Ganymede. Aceasta este cea mai mare lună din sistemul solar şi este puţin mai mare decât planeta Mercur.
 
Această imagine în lumină vizibilă a planetei Jupiter a fost creată din datele capturate la 11 ianuarie 2017 cu ajutorul Wide Field Camera 3 de pe telescopul spaţial Hubble. În apropierea vârfului, o caracteristică lungă de culoare maro numită "barjă maro" se întinde pe 72.000 de kilometri în direcţia est-vest. Marea Pată Roşie se evidenţiază în mod proeminent în partea stângă jos, în timp ce caracteristica mai mică supranumită Pata Roşie Jr. (cunoscută de oamenii de ştiinţă joviani sub numele de Oval BA) apare în dreapta sa inferioară.
 
Această imagine Hubble arată că Marea Pată Roşie este suficient de mare pentru a înghiţi Pământul, potrivit NASA.
 
Deşi vortexul este puternic, oamenii de ştiinţă au observat că pata s-a micşorat de-a lungul anilor şi au raportat că are cea mai mică dimensiune pe care a avut-o vreodată, potrivit unor înregistrări care includ date de acum 150 de ani.

Creşterea activităţii furtunilor de pe Jupiter

La lansarea Hubble, în 1990, nu au fost detectate cicloane sau furtuni pe Jupiter. Dar în ultimul deceniu, furtunile s-au înmulţit, cu un şir de furtuni vizibile în ambele imagini în noiembrie 2022 şi ianuarie 2023. Dacă furtunile se apropie suficient de mult una de alta, ar putea fuziona pentru a forma, potenţial, o furtună masivă, care este chiar mai mare decât dimensiunea Marii Pete Roşii, potrivit NASA.
 
Ne-am obişnuit să vedem multe schimbări mari pe Jupiter. Vedem norii schimbându-şi culoarea, vedem furtuni care se apropie, am urmărit Marea Pată Roşie - mi-ar plăcea să văd o mare izbucnire de furtună pe Uranus, pentru că este unul dintre puţinele locuri în care nu avem tendinţa de a vedea foarte mult acest lucru", a declarat Simon. „Dacă am vedea o furtună mare dezvoltându-se pe Uranus (cu ajutorul Hubble), aş fi destul de încântat".
 
Cu ajutorul Hubble, oamenii de ştiinţă sunt capabili să monitorizeze îndeaproape atmosferele în continuă schimbare ale acestor planete exterioare. „Acuitatea şi sensibilitatea lui Hubble păstrează un ochi neclintit asupra unui caleidoscop de activităţi complexe de-a lungul timpului", potrivit declaraţiei NASA.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici