- Home
- Life-Inedit
- PARIS, (03.05.2010, 11:46)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Polanski: Extrădarea cerută de autorităţile americane se bazează pe o minciună
Cineastul franco-polonez Roman Polanski a rupt tăcerea, duminică, vorbind pentru prima oară de când a fost arestat în Elveţia, în 2009, despre cererea de extrădare formulată de autorităţile americane la adresa sa, pe care o consideră "bazată pe o minciună".
Urmărește
51 afișări
Polanski: Extrădarea cerută de autorităţile americane se bazează pe o minciună (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Nu pot să mai tac, deoarece SUA continuă să ceară extrădarea mea, mai mult pentru a mă «servi pe tavă» presei internaţionale, decât pentru a pronunţa o hotărâre într-un caz în care un acord a fost stabilit încă de acum 33 de ani", a scris Roman Polanski.
Acest text este adresat opiniei publice internaţionale şi a fost postat pe site-ul revistei online La règle du jeu, condusă de filosoful francez Benard-Henri Lévy, un bun prieten al regizorului franco-polonez.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR alege datele votului. Primul tur, înainte de Paște?
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
"Nu pot să mai tac, deoarece cererea de extrădare adresată autorităţilor elveţiene se bazează pe o minciună", a scris Roman Polanski, referindu-se la încarcerarea sa în penitenciarul din Chino (California), timp de 42 de zile, în 1977.
Potrivit cineastului, urmărit în Statele Unite ale Americii pentru că a întreţinut, în 1977, relaţii sexuale cu o adolescentă în vârstă de 13 ani, această încarcerare corespunde cu pedeapsa care ar fi trebuit să i se aplice şi pe care, în consecinţă, ar fi ispăşit-o deja.
"În această cerere (de extrădare, n.r.), se spune că am fugit pentru a nu suferi o condamnare a justiţiei americane. Dar, în cadrul procedurii judiciare, mi-am recunoscut vina şi m-am întors în Statele Unite pentru a-mi ispăşi pedeapsa", a continuat Polanski, în vârstă de 76 de ani.
"Nu pot să mai tac, deoarece victima a fost încă o dată respinsă de Curtea din California în încercarea ei de a opri, odată pentru totdeauna, judecarea cazului meu", a adăugat cineastul franco-polonez.
Elveţia a fost informată pe cale oficială, pe 28 aprilie, că justiţia americană a respins cererea de judecare în lipsă a lui Roman Polanski. Această ţară urmează să se pronunţe în privinţa extrădării cineastului în SUA.
Cineastul Roman Polanski a fost arestat la sosirea sa în Elveţia în septembrie 2009. După mai multe luni petrecute în închisoare, regizorul franco-polonez se află în prezent în regim de arest la domiciliu, în reşedinţa lui de vacanţă din Elveţia, în aşteptarea unei eventuale extrădări în SUA.
În martie 1977, Roman Polanski, pe atunci în vârstă de 43 de ani, un regizor deja celebru pe plan mondial, a întreţinut relaţii sexuale cu Samantha Geimer, în vârstă de 13 ani, după o şedinţă foto ce a avut loc în vila actorului Jack Nicholson.
Câteva săptămâni mai târziu, în timpul procesului în care era acuzat de viol, în urma unei plângeri depuse de părinţii victimei, Roman Polanski s-a declarat, mai întâi, nevinovat, schimbându-şi ulterior strategia şi recunoscându-şi fapta.
Ulterior, regizorul a fugit în Europa, evitând de atunci să călătorească în ţările care aveau tratate de extrădare cu Statele Unite ale Americii. Potrivit avocatului regizorului, Hervé Témine, Roman Polanski ar fi fugit din Statele Unite deoarece un judecător american urma să denunţe un acord încheiat între părţi, deşi acesta era permis de legislaţia americană.
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe