South Park, serialul de desene animate destinat adulţilor şi care prezintă aventurile unui grup de copii dintr-un staţiune montană din statul american Colorado, a generat numeroase controverse de la debutul său în 1997 prin parodierea celebrităţilor, politicienilor, clericilor, căsătoriei între homosexuali şi a lui Saddam Hussein.
Valentina Titova, purtătoarea de cuvânt a Parchetului din regiunea Basmanny, a declarat că procurorii au depus o moţiune după ce au urmărit un episod transmis de postul moscovit de televiziune 2×2 în ianuarie şi au ajuns la concluzia că serialul "poartă semne ale unei activităţi extremiste".
"În conformitate cu concluziile experţilor din comisia de investigaţii, a fost depusă o plângere împotriva postului de televiziune pentru difuzarea unui episod din South Park", a adăugat ea.
Postul de televiziune 2×2 nu a comentat aceste acuzaţii.
Uniunea Creştinilor de Credinţă Evanghelică din Rusia a cerut procurorilor să interzică South Park după ce 20 de experţi ar fi studiat impactul serialului asupra telespectatorilor tineri.
Liderul uniunii, Konstantin Bendas, a declarat că "South Park este unul din multele desene animate care trebui interzise de la difuzare (…) deoarece insultă sentimentele credincioşilor şi incită la ură naţională şi religioasă".
El a explicat că plângerea depusă vizează, în special, episodul 15 din seria a treia, intitulat "Colindele domnului Hankey".
Rusia a adoptat în 2006 o lege care extinde definiţia dată extremismului prin includerea "afectării demnităţii naţionale" şi "incitării la ură naţională şi religioasă", motivată de autorităţi prin necesitatea de a pune capăt unui val de violenţe împotriva minorităţilor etnice.
South Park – "World of Warcraft"
South Park – "Soulja Boy"
South Park – "An Homage"