Nakate şi-a exprimat frustrarea printr-un videoclip postat pe o reţea de socializare, care a devenit repede viral. Tânăra a adăugat că acum înţelege, pentru prima oară în viaţa ei, definiţia cuvântului „rasism”, a relatat
The Guardian.
Fotografia fusese realizată vineri, când grupul participase la o conferinţă de presă din Davos, iar Nakate a fost decupată dintr-o versiune publicată de agenţia de ştiri Associated Press.
Fata a reacţionat pe Twitter la decizia publicaţiei. „De ce m-aţi scos din fotografie? Făceam parte din grup”. În continuare, Nakate a detaliat pe marginea unui subiect delicat – reducerea la tăcere a vocilor de culoare în conversaţiile pe tema schimbărilor climatice – subliniind că persoanele la fel ca ea sunt cele mai vulnerabile la creşterea temperaturilor globale. „Africa produce cele mai puţine emisii cu dioxid de carbon, dar tot suntem cei mai afectaţi de criza climatică ”, a spus ea.
David Ake, directorul de imagine Associated Press, a declarat pentru Buzzfeed Marea Britanie că fotograful a „decupat-o doar pe motive de compoziţie”, crezând că o clădire din fundal ar putea „distrage atenţia”.
Susţinătorii ei şi colegii activişti au sărit în apărarea fetei, deschizând un dialog asupra rasismului din spaţiile ecologiste şi asupra justiţiei climatice. „Faptul că Africa este, nu ignorată, ci eliminată deliberat din imagine, mă dezgustă”, a comentat Theo Cullen-Mouse, un activist irlandez, de 17 ani.
Între timp, Associated Press a înlocuit fotografia decupată cu originalul, fără a face însă referiri la imaginea publicată anterior. De asemenea, alte agenţii, inclusiv Reuters, au identificat-o greşit pe Nakate în aceeaşi fotografie, etichetând-o drept o activistă din Zambia pe nume Natasha Mwansa.