Recent, oamenii de ştiinţă au observat fluctuaţii importante în viteza de deplasare a polului nord magnetic, informează CNN.
Deplasarea polului nord magnetic dinspre Arhipelagul Arctic Canadian spre Rusia se întâmplă încă din 1831.
În ultimii ani, cercetătorii au observat că polul nord magnetic se deplasează spre Rusia cu o viteză foarte mare, peste 50 de kilometri pe an, relatează CNN.
Aceasta schimbare i-a obligat pe specialişti să modifice Modelul Magnetic Mondial utilizat de sistemele de navigaţie, mai în faţă cu un an.
De la descoperirea sa în 1831, polul nord magnetic a călătorit peste 2000 de kilometri.
La momentul actual viteza deplasării polului nord magnetic a scăzut la 38 de kilometri pe an.
Câmpul magnetic al Pământului îşi schimbă polaritatea odată la câteva sute de ani, când polul nord magnetic ajunge la polul sud geografic.
Ultima inversare a polilor a fost finalizată în 22.000 de ani şi a avut loc acum 777.000 de ani.
Deşi unii cercetători consideră că o inversare a polilor magnetici s-ar putea petrece şi într-o viaţă de om, studiile nu susţin această teorie.
Câmpul magnetic scade din intensitate cu 5% la fiecare 100 de ani, iar stadiul actual indică o nouă inversare a polilor care s-ar putea petrece curând. Cu toate acestea nu se poate şti exact când.
Inversarea polilor ar afecta sistemele de navigaţie, sateliţii şi comunicaţiile, iar generaţiile viitoare vor trebui să se adapteze instabilităţii câmpului magnetic.