VIDEO  Posidonia oceanică, „plămânul” oceanelor: „prinde” microplasticele şi le aruncă înapoi pe ţărm

  • Natura conţine propria cale către vindecare.
  • Posidonia oceanică este o plantă „magică” ce protejează apele, însă este ea însăşi în pericol şi pierde „din teren” zilnic, din cauza schimbărilor climatice şi poluării.
Urmărește
3753 afișări
Imaginea articolului Posidonia oceanică, „plămânul” oceanelor: „prinde” microplasticele şi le aruncă înapoi pe ţărm
Posidonia oceanica este o specie de iarbă de mare care creşte în Marea Mediterană şi despre care se ştie că îmbunătăţeşte calitatea apei şi „prinde” carbonul.
 
 
Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona spun că aceasta are, de asemenea, capacitatea de a reţine plasticul în mare în concentraţii mari şi ar putea împiedica resturile să se extindă mai mult în ocean.
 
Plantele generează material fibros, care ajung să formeze „bile de Neptun”. Aceste formaţiuni fibroase reţin microplasticele din mediul marin.
 
Cercetările arată că, atunci când marea este calmă, bilele rămân pe fundul oceanului, iar în timpul furtunilor din timpul toamnei şi iernii, bilele din plastic sunt aduse la ţărm şi „aruncate” din mediul oceanic. 
 
Specialiştii raportează că au găsit resturi de plastic în jumătate din eşantionul lor şi până la 1.470 de bucăţi de plastic per kg de material vegetal. Aceştia cred că pajiştile marine de Posidonia oceanica sunt capabile să reţină până la 900 de milioane de bucăţi de plastic pe an.
 
Întrucât volumul de plastic care intră în oceanul nostru continuă să crească, cercetătorii cred că algele marine ar putea juca un rol important în curăţarea oceanelor noastre. Cu toate acestea, pajiştile de iarbă de mare sunt ameninţate de poluare, eroziune şi schimbări climatice, iar cercetătorii estimează că Posidonia oceanica a pierdut 50% din suprafaţa sa potenţială iniţială din 1960.
 
Prin urmare, oamenii de ştiinţă solicită conservarea pajiştilor de iarbă de mare, deoarece acestea fac parte integrantă din sănătatea apelor Planetei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici