- Home
- Life-Inedit
- (25.10.2022, 15:53)
VIDEO Posidonia oceanică, „plămânul” oceanelor: „prinde” microplasticele şi le aruncă înapoi pe ţărm
- Natura conţine propria cale către vindecare.
- Posidonia oceanică este o plantă „magică” ce protejează apele, însă este ea însăşi în pericol şi pierde „din teren” zilnic, din cauza schimbărilor climatice şi poluării.
Urmărește
3754 afișări
Posidonia oceanica este o specie de iarbă de mare care creşte în Marea Mediterană şi despre care se ştie că îmbunătăţeşte calitatea apei şi „prinde” carbonul.
Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona spun că aceasta are, de asemenea, capacitatea de a reţine plasticul în mare în concentraţii mari şi ar putea împiedica resturile să se extindă mai mult în ocean.
Plantele generează material fibros, care ajung să formeze „bile de Neptun”. Aceste formaţiuni fibroase reţin microplasticele din mediul marin.
Cercetările arată că, atunci când marea este calmă, bilele rămân pe fundul oceanului, iar în timpul furtunilor din timpul toamnei şi iernii, bilele din plastic sunt aduse la ţărm şi „aruncate” din mediul oceanic.
Specialiştii raportează că au găsit resturi de plastic în jumătate din eşantionul lor şi până la 1.470 de bucăţi de plastic per kg de material vegetal. Aceştia cred că pajiştile marine de Posidonia oceanica sunt capabile să reţină până la 900 de milioane de bucăţi de plastic pe an.
Întrucât volumul de plastic care intră în oceanul nostru continuă să crească, cercetătorii cred că algele marine ar putea juca un rol important în curăţarea oceanelor noastre. Cu toate acestea, pajiştile de iarbă de mare sunt ameninţate de poluare, eroziune şi schimbări climatice, iar cercetătorii estimează că Posidonia oceanica a pierdut 50% din suprafaţa sa potenţială iniţială din 1960.
Prin urmare, oamenii de ştiinţă solicită conservarea pajiştilor de iarbă de mare, deoarece acestea fac parte integrantă din sănătatea apelor Planetei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump