Poveştile portului popular românesc, de miercuri, la Muzeul Satului din Capitală

Expoziţia "Ce povesteşte portul popular românesc" a artistei Adina Nanu va avea vernisajul miercuri, începând cu ora 16.00, la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti, unde vizitatorii vor admira costume din colecţia personală a artistei sau oferite ei de prieteni.

Urmărește
256 afișări
Imaginea articolului Poveştile portului popular românesc, de miercuri, la Muzeul Satului din Capitală

Poveştile portului popular românesc, de miercuri, la Muzeul Satului din Capitală (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

În această a 15-a expoziţie semnată de Adina Nanu sunt explicate aspectele infinit variate ale portului românesc, înscrise într-un tipar unitar, specific ţării noastre, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX. Este urmărit drumul veşmintelor, de la sat, confecţionate din pânză şi lână, la cele purtate la curtea regală, din mătase cu fir de aur, şi înapoi la hainele de sărbătoare din satele româneşti.

Sunt prezentate şi câteva studii de caz şi ipoteze de lucru, de pildă, asimilarea în costumul pădurencelor a vestimentaţiei de epocă a doamnelor nobile de la Castelul Huniazilor, secolul al XV-lea şi influenţa vestimentaţiei central-europene şi scoţiene în croiul gacilor din Oaş (pantaloni-fustă) - cu trimiteri spre croiul kilt-ului scoţian din secolul al XVII-lea (influenţe transmise prin Olanda, Franţa şi Austria).

La organizarea expoziţiei "Ce povesteşte portul popular românesc" au participat membrii familiei artistei.

Expoziţia "Ce povesteşte portul popular românesc" poate fi vizitată în perioada decembrie 2012 - februarie 2013, de miercuri până duminică, între orele 09.00 şi 17.00.

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, unul dintre importanţii specialişti români în costum, prof. univ. dr. Adina Nanu este autoarea singurei istorii a costumului publicată în România. De peste 50 de ani, Adina Nanu predă cursuri de istoria artelor, istoria stilurilor şi a costumului la Universitatea Naţională de Arte şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici