Premieră în istoria Festivalului de la Veneţia: Un documentar a câştigat Leul de Aur

Documentarul "Sacro GRA", al italianului Gianfranco Rosi, care prezintă viaţa oamenilor care trăiesc la periferia Romei, lângă şoseaua de centură, a câştigat Leul de Aur la cea de-a 70-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia.

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului Premieră în istoria Festivalului de la Veneţia: Un documentar a câştigat Leul de Aur

Premieră în istoria Festivalului de la Veneţia: Un documentar a câştigat Leul de Aur (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Gala de premiere a ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia (28 august - 7 septembrie) s-a desfăşurat sâmbătă seară, fiind pentru prima dată când un documentar a fost desemnat câştigător al festivalului.

De altfel, la ediţia din acest an a Festivalului de la Veneţia a fost pentru prima dată când două documentare au intrat în competiţie: "The Unknown Known", de americanul Errol Morris, conceput sub forma unui lung interviu cu fostul ministru al Apărării american Donald Rumsfeld, şi "Sacro GRA", de italianul Gianfranco Rosi.

Totodată, "Sacro GRA" este prima peliculă italiană care câştigă în ultimii 15 ani cea mai înaltă distincţie la Festivalul de la Veneţia, cel mai vechi festival de film din lume, potrivit Reuters.

Italia nu a mai câştigat un Leu de Aur la Veneţia din 1998, când trofeul i-a revenit lui Gianni Amelio, pentru pelicula "The Way We Laughed".

"Nu am ştiut că au trecut 15 ani de când o producţie italiană nu a mai câştigat acest trofeu", a declarat regizorul Gianfranco Rosi. "Ultimul Leu de Aur (câştigat de o peliculă italiană, n.r.) a revenit regizorului Gianni Amelio, iar cel de dinaintea acestuia a fost câştigat de Bertolucci, astfel că pentru mine este o onoare incredibilă. Şi în această seară l-am văzut pe maestru şi a fost foarte emoţionat când mi-a înmânat premiul, fapt care face ca acest eveniment să fie şi mai important", a mai spus Gianfranco Rosi.

Juriul ediţiei din acest an a evenimentului a fost prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci, în vârstă de 73 de ani, secondat mai ales de regizoarea şi scriitoarea britanică Andrea Arnold, actriţa franceză Virginie Ledoyen, regizorul de imagine franco-elveţian Renato Berta şi actriţa germană Martina Gedeck.

În ciuda marilor diferenţe între opiniile criticilor şi ale publicului cu privire la cele 20 de filme aflate în competiţia pentru Leul de Aur, Bernardo Bertolucci a spus că niciunul dintre membrii juriului nu s-a opus ca trofeul să fie acordat documentarului "Sacro GRA", în regia lui Gianfranco Rosi.

"Cred că toţi membrii juriului au simţit forţa poetică a filmului lui Rosi", a mai spus Bertolucci.

Anul trecut, Leul de Aur a fost câştigat de filmul sud-coreean "Pieta" de Kim ki-Duk.

Pe de altă parte, potrivit Variety, printre câştigătorii ediţiei din acest an a festivalului, s-a numărat şi drama "Miss Violence", a regizorului grec Alexandros Avranas, care a primit Leul de Argint pentru cel mai bun regizor. Themis Panou, protagonistul filmului "Miss Violence", a primit distincţia pentru cel mai bun actor.

Marele premiu al juriului a fost acordat regizorului Tsai Ming-liang pentru filmul său experimental "Stray Dogs", în timp ce premiul special al juriului a mers la "The Police Officer’s Wife", regizat de germanul Philip Groening.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat filmului "Philomena" de Steven Frears, fiind împărţit de scenariştii peliculei, Steve Coogan şi Jeff Pope.

Premiul pentru cea mai bună actriţă a mers la Elena Cotta, pentru rolul său din pelicula italiană "A Street in Palermo", în timp ce premiul Marcello Mastoianni, acordat unui tânăr actor, i-a revenit lui Tye Sheridan ("Joe", de David Gordon Green, SUA).

Printre peliculele care au plecat cu mâna goală de la festival s-au numărat "Under the Skin", de Jonathan Glazer, un film în care Scarlett Johansson interpretează o extraterestră sexy, "Parkland", un opus despre asasinarea preşedintelui american John Fitzgerald Kennedy, dar şi filmul lui James Franco - "Child of God", adaptarea cinematografică a romanului omonim scris de Cormac McCarty.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici