Premieră medicală: Chirurgii au efectuat primul transplant de glob ocular uman din lume la New York

Chirurgii au efectuat primul transplant din lume al unui ochi uman întreg, o completare extraordinară la un transplant de faţă - deşi este mult prea devreme pentru a şti dacă bărbatul va vedea vreodată prin noul său ochi stâng.

Urmărește
1065 afișări
Imaginea articolului Premieră medicală: Chirurgii au efectuat primul transplant de glob ocular uman din lume la New York

Sursa foto: X/Twitter

Un accident cu linii de înaltă tensiune i-a distrus lui Aaron James cea mai mare parte a feţei şi un ochi. Ochiul său drept încă funcţionează. Dar chirurgii de la NYU Langone Health au sperat că înlocuirea celui lipsă ar da rezultate cosmetice mai bune pentru noua sa faţă, prin susţinerea globului ocular şi a pleoapei transplantate.
 
Echipa de la NYU a anunţat joi că, până în prezent, tocmai asta face. James se recuperează bine după dublul transplant din luna mai a anului trecut, iar ochiul donat arată remarcabil de sănătos.
 
"Se simte bine. Încă nu am nicio mişcare în el. În ceea ce priveşte pleoapa mea, încă nu pot să clipesc. Dar acum am senzaţii", a declarat James pentru Associated Press, în timp ce medicii îi examinau recent evoluţia.
 
"Trebuie să începi de undeva, trebuie să existe o primă persoană undeva", a adăugat James, în vârstă de 46 de ani, din Hot Springs, Arkansas. "Poate că vei învăţa ceva din asta care va ajuta următoarea persoană".
 
În prezent, transplanturile de cornee - ţesutul transparent din faţa ochiului - sunt obişnuite pentru a trata anumite tipuri de pierdere a vederii. Dar transplantul întregului ochi - globul ocular, alimentarea sa cu sânge şi nervul optic critic care trebuie să îl conecteze la creier - este considerat un pas incredibil în încercarea de a vindeca orbirea, relatează The Guardian.
 
Indiferent ce se va întâmpla în continuare, operaţia lui James oferă oamenilor de ştiinţă o fereastră fără precedent în modul în care ochiul uman încearcă să se vindece.
 
"Nu pretindem că vom reda vederea", a declarat doctorul Eduardo Rodriguez, şeful chirurgiei plastice de la NYU, care a condus transplantul. "Dar nu există nicio îndoială în mintea mea că suntem cu un pas mai aproape".
 
Unii specialişti s-au temut că ochiul se va ofili rapid ca o stafidă. În schimb, când Rodriguez a sprijinit pleoapa stângă a lui James luna trecută, ochiul donat de culoarea alunei era la fel de plin de volum şi de lichid ca şi propriul său ochi albastru. Medicii au văzut un flux sanguin bun şi niciun semn de respingere.
 
Acum, cercetătorii au început să analizeze scanările creierului lui James, care au detectat unele semnale derutante de la acel nerv optic atât de important, dar rănit.
 
Un om de ştiinţă care a studiat de mult timp cum să facă din transplantul de ochi o realitate a numit operaţia interesantă.
 
"Este o validare uimitoare" a experimentelor pe animale care au menţinut în viaţă ochii transplantaţi, a declarat Dr. Jeffrey Goldberg, preşedinte al catedrei de oftalmologie de la Universitatea Stanford din California.
 
Obstacolul constă în modul de regenerare a nervului optic, deşi studiile pe animale fac progrese, a adăugat Goldberg. El a lăudat "îndrăzneala" echipei de la Universitatea din New York de a viza chiar şi repararea nervului optic şi speră ca transplantul să stimuleze mai multe cercetări.
 
"Suntem cu adevărat pe punctul de a putea face acest lucru", a spus Goldberg.
 
James lucra pentru o companie de linii electrice în iunie 2021, când a fost electrocutat de un fir sub tensiune. El aproape că a murit. În cele din urmă şi-a pierdut braţul stâng, necesitând o proteză. Ochiul său stâng deteriorat a fost atât de dureros încât a trebuit să fie îndepărtat. Multiplele operaţii de reconstrucţie nu au putut repara leziunile faciale extinse, inclusiv nasul şi buzele care îi lipseau.
 
James a făcut terapie fizică până când a fost suficient de puternic pentru a o însoţi pe fiica sa, Allie, la o ceremonie de bal de absolvire a liceului, purtând o mască şi un plasture pentru ochi. Cu toate acestea, avea nevoie de tuburi de respiraţie şi de hrănire şi îşi dorea să simtă din nou mirosul, gustul şi să mănânce alimente solide.
 
"În mintea şi în inima lui, este el - aşa că nu mi-a păsat că, ştiţi, nu avea nas. Dar mi-a păsat că îl deranja", a declarat soţia sa, Meagan James.
 
Transplanturile de faţă rămân rare şi riscante. Cel al lui James este doar al 19-lea din SUA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici