- Home
- Life-Inedit
- (06.07.2022, 16:28)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premieră mondială. Cercetătorii au creat şoareci clonaţi din celule de piele liofilizate. Speciile pe cale de dispariţie ar putea fi readuse la viaţă
- Cercetătorii au creat şoareci clonaţi pornind de la celule de piele liofilizate, o premieră mondială care ar putea ajuta specialiştii în conservare să reînvie populaţiile de specii pe cale de dispariţie.
- Descoperirea deschide calea pentru ca ţările să stocheze celule de piele de la animale ca poliţă de asigurare, deoarece celulele pot fi folosite pentru a crea clone care să sporească diversitatea genetică a speciilor în cazul în care acestea sunt ameninţate de dispariţie în viitor.
Urmărește
684 afișări
Premieră mondială. Cercetătorii au creat şoareci clonaţi din celule de piele liofilizate. Speciile pe cale de dispariţie ar putea fi readuse la viaţă
Multe specii în declin suferă din cauza consangvinizării, care creşte riscul de defecte congenitale, dar pierderea diversităţii genetice poate, de asemenea, să facă animalele mai vulnerabile la alte ameninţări, cum ar fi bolile, care exacerbează presiunile cu care se confruntă.
Oamenii de ştiinţă au folosit celule congelate pentru a produce clone pentru proiecte de conservare, celulele care sunt păstrate în azot lichid, ceea ce este costisitor şi riscant: în cazul în care există întreruperi de energie electrică sau azotul lichid nu este completat în mod regulat, celulele se topesc şi devin inutilizabile. Sperma liofilizată poate fi, de asemenea, utilizată pentru a crea clone, dar nu poate fi obţinută de la toate animalele, potrivit The Guardian.
„Dacă aceste celule pot fi conservate fără azot lichid folosind tehnologia de liofilizare, acest lucru permite ca resursele genetice din întreaga lume să fie păstrate la preţuri reduse şi în siguranţă", a declarat profesorul Teruhiko Wakayama, care a condus lucrările la Universitatea Yamanashi din Japonia. „Ţările în curs de dezvoltare vor putea să îşi stocheze propriile resurse genetice valoroase în propriile ţări. De asemenea, chiar şi în cazul speciilor pe cale de dispariţie în care supravieţuiesc doar masculi, această tehnologie poate fi folosită pentru a crea femele pentru a reînvia specia”.
Tehnica folosită
În cea mai recentă lucrare, cercetătorii au congelat celule de piele uscate din cozi de şoarece şi le-au depozitat timp de până la nouă luni înainte de a încerca să creeze clone din ele. Procesele de liofilizare au ucis celulele, dar oamenii de ştiinţă au descoperit că au putut totuşi să creeze embrioni clonaţi în stadii incipiente prin inserarea celulelor moarte în ovule de şoarece cărora le-a fost îndepărtat propriul nucleu.
Aceşti embrioni de şoarece în stadiu incipient, cunoscuţi sub numele de blastocisturi, au fost folosiţi pentru a crea stocuri de celule stem care au fost supuse unei alte runde de clonare. Celulele stem au fost inserate în ovule de şoarece golite de propriile nuclee, ceea ce a dus la embrioni pe care şoarecii surogat i-au purtat până la termen. Primul şoarece clonat, numit Dorami, după un robot iubitor de pâine cu pepene galben din seria manga Doraemon, a fost urmat de alţi 74 de şoareci. Pentru a verifica dacă clonele aveau o fertilitate sănătoasă, nouă femele şi trei masculi au fost împerecheaţi cu şoareci normali. Toate femelele au continuat să aibă pui.
În ciuda realizărilor, procesul este ineficient, liofilizarea a deteriorat ADN-ul din celulele pielii, iar rata de succes pentru crearea de pui de şoarece femele şi masculi sănătoşi a fost de numai 0,2 până la 5,4%. În unele dintre celule, cromozomul Y a fost pierdut, ceea ce a dus la naşterea unor şoareci femele din celule obţinute de la animale masculine. „Dacă acelaşi tratament ar putea fi efectuat la speciile pe cale de dispariţie în care au supravieţuit doar masculi, ar fi posibil să se producă femele şi să se păstreze în mod natural speciile”, scriu autorii în Nature Communications.
Această lucrare survine în contextul în care oamenii de ştiinţă se pregătesc să crească urmaşi din primul dihor clonat din lume cu picioare negre, Elizabeth Ann, în încercarea de a spori diversitatea genetică a speciei. Animalul a fost clonat din celule congelate în azot lichid în urmă cu 35 de ani.
Dr. Alena Pance, de la Universitatea din Hertfordshire, a declarat că posibilitatea de a stoca material genetic este "extraordinar de importantă" pentru a menţine eşantioane de specii şi, de asemenea, variaţia lor genetică. Dar ea a spus că este "extrem de important" să se demonstreze că celulele liofilizate pot fi stocate pe termen nelimitat dacă se doreşte ca acestea să ofere o soluţie eficientă pe termen lung.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Vinul roşu se confruntă cu un declin „existenţial”. Specialist francez, despre vin: "Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roşu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul, 30 de litri”
-
Slovacia pregăteşte măsuri împotriva Ucrainei după oprirea tranzitului de gaz rusesc. Fico: Întreruperea livrărilor de electricitate către Ucraina, reducerea ajutorului acordat refugiaţilor ucraineni şi compensarea pierderilor suferite de Slovacia
-
Apple oferă reduceri rare la iPhone-uri într-o ţară mare. Motivul din spatele deciziei
Citește pe alephnews.ro: Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Banii îți aduc fericirea dacă îi cheltui pentru binele altora. Cei cu venituri mari sunt fericiți când cumpără cadouri pentru alții
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri”
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe