Premieră mondială la Dresda: Un robot cu trei braţe dirijează orchestra simfonică

Un robot dirijor cu trei braţe, numit MAiRA Pro S, şi-a făcut debutul în acest weekend la Dresda, Germania, marcând un moment istoric în lumea muzicii clasice.

Urmărește
129 afișări
Imaginea articolului Premieră mondială la Dresda: Un robot cu trei braţe dirijează orchestra simfonică

Foto: David.Suenderhauf/Hellerau hall

Nu are multă carismă sau pasiune, dar păstrează un ritm perfect şi nu este niciodată predispusă la izbucniri temperamentale împotriva muzicienilor aflaţi sub cele trei baghete ale sale. Este vorba despre MAiRA Pro S, noua generaţie de roboţi dirijori, care şi-a făcut debutul în acest weekend la Dresda.

Robotul a condus o parte din concertul aniversar al ansamblului Sinfoniker din Dresda, cunoscut pentru abordările sale inovatoare.

MAiRA, echipat cu trei „baghete" asemănătoare unor săbii laser colorate, a dirijat o compoziţie special creată pentru a demonstra capacităţile sale unice.

Andreas Gundlach, compozitorul piesei „Capodopera semiconductorului", a explicat pentru MDR: „Abilităţile tehnice ale MAiRA au asigurat ca muzica să sune lin, ca şi cum ar proveni dintr-o singură sursă".

Markus Rindt, directorul artistic al Sinfoniker, a subliniat că scopul nu este de a înlocui dirijorii umani: „Intenţia nu este de a înlocui fiinţele umane, ci de a interpreta muzică complexă pe care dirijorii umani ar considera-o imposibilă".

Dezvoltarea lui MAiRA a durat doi ani şi a implicat o colaborare strânsă între muzicieni şi ingineri de la Universitatea Tehnică din Dresda. Rindt a „instruit" personal robotul, demonstrându-i mişcările de dirijat de până la 40 de ori.

Concertul, care marchează cea de-a 25-a aniversare a ansamblului Sinfoniker, a fost împărţit în două părţi: prima dirijată de un om, iar a doua de robot. Publicul a primit cu entuziasm premiera mondială de sâmbătă seară.

Deşi MAiRA este cel mai avansat robot dirijor de până acum, nu este primul. În ultimii 15 ani, alte orchestre din Detroit, Pisa şi Seul au experimentat cu dirijori roboţi, ilustrând interesul crescând pentru intersecţia dintre tehnologie şi artele performative, conform The Guardian.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici