- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (24.09.2024, 16:28)
- Rafael Hekman
Premieră mondială: rubin de mărime naturală crescut în laborator
Un profesor universitar a reuşit să cultive cu succes un rubin de mărime naturală dintr-un fragment minuscul, într-un proces considerat a fi o premieră mondială, relatează BBC.
Urmărește
243 afișări
Premieră mondială: rubin de mărime naturală crescut în laborator
Sofie Boons, care predă cursuri de design de bijuterii la University of the West of England (UWE) din Bristol, a dezvoltat o tehnică chimică pentru a demara procesul de creştere. Aceasta permite unui mic fragment de rubin real să se înmulţească în timp ce se află în montura sa de platină pentru bijuterii.
Universitatea consideră că această metodă, care evită mineritul, nu a mai fost realizată cu succes până acum.
Rebecca Enderby, un designer de bijuterii contemporane din Bristol care a scris articole despre diamantele cultivate în laborator, a declarat că există o percepţie în schimbare asupra valorii acestora.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
Xi Jinping a discutat cu Putin la câteva ore după revenirea lui Trump la Casa Albă
-
Gheorghe Falcă: Georgescu era aruncat la coşul de gunoi, dacă făcea parte din clasa politică
-
O importantă fabrică din România se închide. Producţia se mută în altă ţară. Sute de oameni vor fi concediaţi
Ea a spus: „Aceste pietre preţioase crescute în laborator nu sunt artificiale. Ele imită ceea ce se formează timp de mii de ani în pământ, astfel încât sunt o alternativă mai accesibilă la pietrele extrase”.
Enderby a adăugat că pietrele preţioase cultivate în laborator sunt, de asemenea, mai „ecologice”.
„Cu toate acestea, ele consumă multă energie pentru a fi create, astfel încât ar trebui să fie produse folosind furnizori de energie verde”, a adăugat ea.
Pentru a creşte piatra preţioasă, Sofie Boons a pornit de la o „sămânţă” de rubin obţinută din deşeuri de pietre preţioase tăiate. Ea a plasat fragmentul într-o montură de platină, precum un inel, şi apoi a folosit un agent chimic numit „flux”, care stimulează creşterea odată ce este plasat în interiorul unui cuptor.
„Experimentez creşterea lor în interiorul cuptorului pentru o perioadă cuprinsă între cinci şi 50 de ore”, a declarat Boons. „Timpul mai lung înseamnă că obţin cristale care sunt un pic mai curate şi mai mari. Încerc să scurtez durata procesului pentru a-l face mai durabil”.
Metoda sfidează noţiunea de sinteză a pietrelor preţioase artificiale, a adăugat ea.
„Creşterea uşor imprevizibilă prezintă faţete naturale, iar acest lucru mi se pare fascinant ca producător de bijuterii”, a spus ea.
Proiectul, care face parte din doctoratul lui Sofie Boons, a atras acum o a doua etapă de finanţare din partea UWE.
De asemenea, Universitatea din Bristol s-a alăturat proiectului, astfel încât cercetarea să poată fi extinsă pentru a include şi alte pietre preţioase.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest voucher de 500 de lei. Ce trebuie să faci
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe