PREMIERĂ: Oamenii de ştiinţă din China au reuşit să cloneze două maimuţe | VIDEO

Cele două maimuţe au fost clonate folosind aceeaşi tehnică utilizată în urmă cu două decenii pentru a crea oaia Dolly, astfel trecând peste o barieră tehnică despre care se crede că ar putea deschide calea clonării fiinţelor umane, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

Urmărește
2348 afișări
Imaginea articolului PREMIERĂ: Oamenii de ştiinţă din China au reuşit să cloneze două maimuţe | VIDEO

PREMIERĂ: Oamenii de ştiinţă din China au reuşit să cloneze două maimuţe | VIDEO

Zhong Zhong şi Hua Hua, două maimuţe macac cu coadă lungă identice, născute în urmă cu opt şi şase săptămâni, sunt primele primate clonate dintr-o celulă non-embrionară.

Cercetătorii de la Institutul de Neuroştiinţe din Shanghai, din cadrul Academiei chineze de Ştiinţe, au comunicat că realizarea lor ar trebui să fie un catalizator pentru cercetarea medicală prin faptul că face posibilă studierea maladiilor în rândul populaţiilor genetic uniforme de maimuţe.

Pe de altă parte, realizarea oamenilor de ştiinţă chinezi sugerează că ar putea fi fezabilă inclusiv clonarea oamenilor.

"Oamenii sunt primate. Deci, pentru clonarea speciilor de primate, inclusiv a oamenilor, bariera tehnică este acum depăşită", a declarat Muming Poo, care a ajutat la supervizarea programului desfăşurat la institutul chinez.

"Motivul… (pentru care) am rupt această barieră este de a produce modele de animale care sunt utile pentru medicină, pentru sănătatea umană. Nu există intenţia de a aplica această metodă în cazul oamenilor", a completat cercetătorul.

Animalele identice din punct de vedere genetic sunt folositoare în cercetarea întrucât variabilitatea genetică în cazul animalelor care nu sunt clonate poate complica experimentele medicale.

Cele două maimuţe cresc normal, iar cercetătorii spun că se aşteaptă ca în perioada următoare să se nască noi clone de maimuţe macac.

După experimentul Dolly din 1996, când cercetătorii britanici au clonat o oaie, oamenii de ştiinţă au clonat peste 20 de specii animale, inclusiv vaci, porci, câini, iepuri, şoareci şi şobolani.

Activiştii pentru drepturile animalelor au condamnat experimentele de clonare.

"Deoarece clonarea are o rată de eşec de cel puţin 90%, aceste două maimuţe reprezintă tortură şi moarte la o scară enormă", a declarat Kathy Guillermo, vicepreşedinte al organizaţiei People for the Ethical Treatment of Animals (PETA).

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici