În 1963, conducerea McDonald’s a hotărât să introducă un personaj în reclamele sale, care să reprezinte compania şi pe care copiii să-l îndrăgească. Sarcina i-a revenit comediantului Willard Scott, care îl juca şi pe clovnul Bozo. Actorul a creat imaginea personajului Ronald McDonald şi l-a jucat în primele trei reclame televizate, acum 50 de ani.
Personajul inventat de Scott era însă foarte diferit de imaginea cu care ne-au obişnuit reclamele lanţului de fast-food din prezent şi, deşi compania nu a renunţat niciodată la Ronald, aspectul lui s-a modificat radical în jumătate de secol.
Nouă actori l-au jucat pe Ronald McDonald în reclamele companiei de la retragerea lui Scott şi până în prezent, şi, odată cu schimbarea lui, s-a schimbat şi aspectul fizic al personajului. Nasul a fost înlocuit, peruca a devenit mare şi roşie şi Ronald a căpătat imaginea îndrăgită de copii astăzi.
Lanţul de restaurante foloseşte mii de actori care să-l joace pe clovnul care mănâncă hamburgeri în localurile din toată lumea. Aceştia sunt antrenaţi în aşa fel încât comportamentul lor, vocea, gesturile şi glumele să fie identice, pentru a da impresia că Ronald este unul singur.
În prezent, pe lângă rolul pe care îl are în reclamele companiei, Ronald McDonald este implicat şi în acţiunile caritabile ale lanţului de fast-food, destinate în principal copiilor cu probleme. Casele Ronald McDonald, prezente şi în România, în Bucureşti şi Timişoara, cazează gratuit părinţii copiilor cu probleme de sănătate, pe durata spitalizării.