- Home
- Life-Inedit
- (10.12.2020, 06:40)
- Evelina Creţulescu
Premiul Nobel. Pagini de istorie scrise de primele femei recompensate cu înalta distincţie
- Pe 10 decembrie 1903 Marie Curie devenea prima femeie laureată a premiului Nobel
- Pe 1 decembrie 1905 Bertha von Suttner a fost prima femeie din istorie recompensată cu premiul Nobel pentru Pace
- Pe 10 decembrie 1950 doctorul american Ralph Bunche a devenit prima persoană de culoare distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace
Urmărește
846 afișări
Exact acum 117 ani savanta de origine poloneză stabilită în Franţa, Marie Curie, avea să devină prima femeie din lume laureată a premiului Nobel.
A primit în 1903, alături de soţul ei Pierre Curie şi de fizicianul Henri Bequerell, Premiul Nobel pentru Fizică. Au fost recompensaţi cu înalta distincţie pentru descoperirile făcute în domeniul radioactivităţii.
Marie Curie a fost singura savantă dublă laureată a premiului Nobel în două domenii ştiinţifice diferite, fizică şi chimie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Pe drumul deschis de Marie Curie a păşit şi scriitoarea Bertha von Suttner, pe 1 decembrie 1905. Avea să fie prima femeie din istorie care a primit premiul Nobel pentru Pace.
A devenit cunoscută odată cu publicarea romanului “Jos armele !” în 1889, prin care condamna militarismul.
Bertha von Suttner a avut o influenţă puternică asupra lui Alfred Nobel cu care a legat o strânsă legătură de prietenie. În cercul ei de prieteni se mai învârteau Herbert Spencer şi Charles Darwin.
În aceeaşi zi ca Marie Curie, dar la 47 de ani distanţă, doctorul american Ralph Burke a devenit primul laureat de culoare al Premiului Nobel pentru Pace. A primit pe 10 decembrie 1950 premiul, pentru medierea sa din anii 1940 în Israel.
El a fost implicat în formarea Naţiunilor Unite. Totodată, a jucat un rol important în operaţiunile de menţinere a păcii sponsorizate de ONU.
Ralph Bunche a fost distins cu Medalia prezidenţială a libertăţii de către preşedintele SUA, John F. Kennedy.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe