Preşedintele Băsescu, prezent la festivalul de la Răstoliţa

Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au vizitat, sâmbătă, Catedrala Ortodoxă din Bistra Mureşului, iar în jurul orei 17.30 au ajuns la Răstoliţa, unde se desfăşoară Festivalul Văii Mureşului, fiind întâmpinaţi de câteva sute de persoane şi de mai mulţi primari.

Urmărește
291 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Băsescu, prezent la festivalul de la Răstoliţa

Preşedintele Băsescu, prezent la festivalul de la Răstoliţa (Imagine din arhivă; Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Preşedintele şi soţia sa s-au oprit, în drum spre Răstoliţa, la Catedrala de la Deda-Bistra, construită în stil bizantin, fiind întâmpinaţi acolo de un sobor de preoţi, în frunte cu arhiepiscopul de Alba Iulia, IPS Andrei.

În jurul orei 17.30, şeful statului a ajuns la Răstoliţa, fiind întâmpinat de primarii celor 15 localităţi organizatoare ale festivalului şi de preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke, care i-au oferit ţuică şi colac. Preşedintele a mers apoi prin mulţime, dând mâna cu oamenii adunaţi la festival.

Băsescu le-a mulţumit oamenilor pentru că au păstrat românismul

Preşedintele Traian Băsescu le-a mulţumit, sâmbătă, oamenilor veniţi la Festivalul de la Răstoliţa pentru că au reuşit să păstreze românismul în zonă şi să aibă bune relaţii cu cetăţenii de etnie maghiară, germană sau romă, găsind puterea să fie împreună.

Băsescu s-a adresat, de pe scena amenajată la Festivalul Văii Mureşului, celor câteva sute de persoane adunate la eveniment, spunând că le mulţumeşte pentru că au reuşit să găsească puterea să fie împreună, să menţină tradiţiile.

El a spus că este o zonă în care oamenii cred în Dumnezeu, cred în tradiţii şi le păstrează.

"Pentru ceea ce faceţi dumneavoastră, cei din Valea Mureşului, eu vă mulţumesc. Cel mai important este că păstraţi românismul în această regiune, în condiţiile în care trăiţi în bune relaţii cu maghiarii, cu germanii sau romii", a spus Băsescu, menţionând că există zone în ţară unde au loc conflicte interetnice.

El a spus că a văzut la acest festival costume româneşti, maghiare, nemţeşti şi chiar s-a pupat cu "o doamnă de etnie romă", adăugând că acest lucru i-a făcut o "deosebită plăcere". "Soţia mea nu a protestat. A spus «asta e»", a afirmat Băsescu.

Preşedintele a subliniat că oricât ar fi vrut primarii, fără participarea localnicilor festivalul nu putea să devină tradiţie.

Şeful statului a mulţumit Prefecturii, primăriilor, preşedintelui Consiliului Judeţean pentru că susţin, întreţin şi popularizează acest festival, el arătându-se convins că îl vor face, cât de curând, obiectiv turistic.

"Vă doresc bucurii, sănătate şi din tot sufletul vă doresc să trăiţi bine", a încheiat şeful statului.

Preşedintele a primit o vioară în miniatură

Şeful statului a vizitat, alături de soţia sa, de prefectul de Mureş, Marius Paşcan şi de preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke, standurile celor 15 localităţi care expun la festivalul de Răstoliţa, primul la care s-a oprit preşedintele fiind cel al comunei Batoş, unde a ciocnit un pahar de ţuică cu primarul şi cu localnicii şi a gustat dintr-o dulceaţă de cireşe amare.

De asemenea, preşedintele şi cei care l-au însoţit au luat de pe stand câte un măr de Batoş, după care s-au îndreptat spre standul comunei Deda, unde au fost întâmpinaţi de un cor al femeilor.

La standul amenajat sub denumirea "Reghin, oraş al viorilor", preşedintele a putut vedea toate etapele de fabricaţie a unei viori şi a vorbit cu cei care le fac. Şeful statului s-a întâlnit la standul respectiv cu lutierul Vasile Gliga, deputat PSD de Mureş, care i-a oferit în dar o vioară în miniatură.

Şeful statului a mai primit în dar şi un nai, de la autorităţile din Reghin. Printre cadourile primite de şeful statului la standurile pe care le-a vizitat se numără şi un goblen cu o scenă de vânătoare, dar şi bibelouri, în timp ce soţia acestuia a primit un şirag de mărgele.

Totodată, preşedintele a înmânat un premiu acordat de autorităţi reprezentanţilor Primăriei Deda. Astfel, aceştia au primit o motocositoare întrucât din această localitate au fost prezenţi la festival cei mai mulţi oameni îmbrăcaţi în costume populare.

Înainte de a da premiul, Băsescu a spus că i-ar plăcea şi lui o astfel de motocistoare, dat fiind că Boc este cel care "se îndeletniceşte cu cositul" şi a continuat glumind că "uneori o motocositoare e mai greu de condus decât un vapor".

Pe tot parcursul vizitei, preşedintele Băsescu a fost abordat de participanţii la festival, care au vrut să discute cu el.

Preşedintele Băsescu a plecat în jurul orei 19.50 de la Răstoliţa, împreună cu soţia sa.

Cimpoierii, chemaţi să alunge ploaia

Iniţial, la festival s-au adunat câteva mii de persoane, însă din cauza ploii oamenii au început să se împrăştie, rămânând doar câteva sute de persoane care s-au refugiat în corturile amplasate de organizatori.

De asemenea, la un moment dat pe scena mare a festivalului ansamblurile folclorice au făcut o pauză, iar în locul lor a urcat o formaţie de cimpoieri care au intonat ritmuri medievale ce ar fi menite să alunge ploaia.

La Răstoliţa a fost amenajat un sat alegoric, unde reprezentanţii celor 15 localităţi de pe Valea Mureşului organizatoare ale festivalului au expus, la standuri, produse tradiţionale şi costume populare.

Pe scena mare amenajată în zona denumită "La alei" au loc spectacole susţinute de mai multe ansambluri folclorice din judeţele Mureş şi Harghita, printre care cele de la Stânceni, Petelea, Topliţa şi Sărmaşu.

În programul zilei de sâmbătă sunt cuprinse şi etapele finale şi festivităţile de premiere ale mai multor concursuri, între care se numără unul de pescuit pe catalige, unul de frumuseţe şi Cupa Valea Mureşului la fotbal.

Totodată, în cadrul festivalului vor avea loc concerte susţinute de Bere Gratis şi de Radu Ille, iar la miezul nopţii este programat un foc de artificii.

Duminică, în ultima zi a festivalului, la Răstoliţa este aşteptat preşedintele PSD, Mircea Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici