- Home
- Life-Inedit
- (03.06.2021, 18:41)
- Cristina Iacob
Pride Month: semnificaţie, istorie, evenimente
- Adunările Pride îşi au rădăcinile în istoria anevoioasa a minorităţilor care s-au chinuit ani de zile sa treacă peste prejudicii.
- Organizatorii iniţiali au ales luna aceasta să aducă un omagiu răscoalei Stonewall din iunie 1969, New York.
- LGBT este un acronim care înseamnă lesbiană, gay, bisexual şi transgender.
- Conform American Psychological Association, homosexualitatea, bisexualitatea şi lesbianismul nu sunt considerate tulburări psihice.
Urmărește
786 afișări
Pride Month, semnificaţie, istorie, evenimente
Iunie este Pride Month, luna când oamenii din comunitatea LGBTQ+ se reunesc şi sărbătoresc libertatea de a fi ei înşişi, relatează CNN.
Adunările Pride îşi au rădăcinile în istoria anevoioasă a minorităţilor care s-au chinuit ani de zile să treacă peste prejudicii şi sa fie acceptate asa cum sunt
Organizatorii iniţiali au ales luna aceasta pentru a aduce un omagiu răscoalei Stonewall (iunie 1969, New York), care a contribuit la declanşarea mişcării moderne pentru drepturile homosexualilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
-
Când se sărbătoreşte Pride Month
Majoritatea evenimentelor Pride au loc în fiecare an în iunie, deşi unele oraşe îşi organizează sărbătorile în alte perioade ale anului.
Cele mai multe evenimente Pride din 2020 au fost anulate din cauza pandemiei. Dar paradele şi alte sărbători Pride Month se întorc în această lună la New York, Paris şi în multe alte oraşe.
-
Cine poate participa la evenimentele dedicate Pride Month
Pride-ul este dedicat atât persoanelor care fac parte din comunitatea LGBTQ+, cât şi persoanelor heterosexuale care susţin şi militează pentru drepturile acestei comunităţi.
-
Ce înseamnă LGBT?
LGBT este un acronim care înseamnă lesbiană, gay, bisexual şi transgender.
Termenul este uneori extins la LGBTQ sau chiar LGBTQIA, pentru a include grupuri queer, intersex şi asexuale.
- Queer este un termen-umbrelă pentru persoanele care nu sunt heterosexuale;
- Intersex se referă la cei al căror sex nu este clar definit din cauza diferenţelor genetice, hormonale sau biologice;
- Asexual îi descrie pe cei care nu experimentează atracţia sexuală.
Aceşti termeni pot include, de asemenea, persoane genderfluid.
-
Cum a început?
În primele ore ale zilei de 28 iunie 1969, poliţia a făcut raiduri la Stonewall Inn, un bar gay din Greenwich Village, New York, şi a început să tragă clienţi afară. Tensiunile au crescut rapid, în timp ce patronii s-au opus arestării şi o mulţime tot mai mare de spectatori a aruncat sticle şi monede spre ofiţeri. Comunitatea gay din New York, sătulă după ani de hărţuire a autorităţilor, a izbucnit în revolte de cartier care au durat trei zile.
Răscoala a devenit un catalizator pentru o mişcare emergentă pentru drepturile homosexualilor, pe măsură ce s-au format organizaţii precum Frontul pentru eliberarea homosexualilor şi Alianţa activiştilor gay, după modelul mişcării pentru drepturile civile şi mişcarea pentru drepturile femeilor. Membrii au susţinut proteste, s-au întâlnit cu liderii politici şi au întrerupt şedinţele publice pentru a-i trage la răspundere pe aceşti lideri. La un an după revoltele din Stonewall, au avut loc primele marşuri Gay Pride ale naţiunii.
În 2016, zona din jurul Hanului Stonewall, încă popular în ziua de azi, a fost desemnată monument naţional.
-
Cum a apărut denumirea de Pride Month?
Numele îi este atribuit lui Brenda Howard, o activistă bisexuală din New York, poreclită „Mama Mândriei”, care a organizat prima paradă Gay Pride pentru a comemora aniversarea de un an a răscoalei Stonewall.
-
Originea steagului curcubeu
În 1978, artistul şi designerul Gilbert Baker a fost însărcinat de către un oficial al oraşului San Francisco, Harvey Milk, unul dintre primii oficiali aleşi homosexuali din SUA, să facă un steag pentru viitoarele sărbători Pride ale oraşului. Baker, un proeminent activist pentru drepturile homosexualilor, s-a inspirat din curcubeu pentru a reflecta numeroasele grupuri din comunitatea gay.
Un subset de steaguri reprezintă alte sexualităţi din spectru, cum ar fi bisexual, pansexual şi asexual.
Conform American Psychological Association (APA), homosexualitatea, bisexualitatea şi lesbianismul nu sunt considerate tulburări. Cercetările nu au găsit nicio asociere inerentă între oricare dintre aceste orientări sexuale şi psihopatologie. Atât comportamentul heterosexual, cât şi comportamentul homosexual sunt aspecte normale ale sexualităţii umane. Ambele au fost documentate în multe culturi şi epoci istorice diferite.
În ciuda persistenţei stereotipurilor care descriu persoanele lesbiene, gay şi bisexuale ca fiind bolnave psihic, câteva decenii de cercetare şi experienţă clinică au condus toate organizaţiile de sănătate medicală şi mentală din această ţară să conchidă că orientările respective reprezintă forme normale de experienţă umană
Relaţiile lesbiene, gay şi bisexuale sunt forme normale de legătură umană. Prin urmare, aceste organizaţii de masă au abandonat cu mult timp în urmă clasificările homosexualităţii ca tulburare mentală.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump