Prima baterie nucleară cu diamant din lume ar putea alimenta dispozitivele timp de mii de ani

  • O baterie nucleară cu diamant ar putea alimenta dispozitivele timp de mii de ani.
  • Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Bristol din Marea Britanie au făcut teste care au evidenţiat posibilitatea.
  • Bateria ar putea fi folosită în diverse aplicaţii, inclusiv electronice.
Urmărește
4102 afișări
Imaginea articolului Prima baterie nucleară cu diamant din lume ar putea alimenta dispozitivele timp de mii de ani

Prima baterie nucleară cu diamant din lume ar putea alimenta dispozitivele timp de mii de ani

Prima baterie nucleară din lume, care utilizează un izotop radioactiv încorporat într-un diamant, ar putea alimenta dispozitive mici timp de mii de ani, spun oamenii de ştiinţă britanici. Potrivit acestora, bateria nucleară foloseşte reacţia unui diamant plasat aproape de o sursă radioactivă pentru a produce în mod spontan electricitate, anunţă Live Science. Oamenii de ştiinţă mai susţin că nu este necesară nicio mişcare, liniară sau rotaţională. Asta înseamnă că nu este necesară nicio energie pentru a produce curent electric, aşa cum se întâmplă în prezent.

Bateria cu diamant recoltează electroni care se mişcă rapid fiind stimulaţi de radiaţii, similar cu modul în care energia solară foloseşte celulele fotovoltaice pentru a converti fotonii în electricitate, au mai spus oamenii de ştiinţă.

Oamenii de ştiinţă de la Bristol au făcut primele experimente cu baterii cu diamant în 2017. În noul proiect, echipa a testat o baterie realizată din izotopi radioactivi de carbon-14 încorporaţi în diamante fabricate. Cercetătorii au ales carbon-14 deoarece emite radiaţii cu rază scurtă de acţiune, care sunt absorbite rapid de orice material solid, ceea ce înseamnă că nu există riscuri legate de efectele radiaţiilor.

Cercetătorii au folosit carbon-14 deoarece timpul de înjumătăţire al acestuia este de 5.730 de ani, ceea ce înseamnă că bateria ar dura atât de mult pentru a se consuma pe jumătate. Practic, durata de folosire ar acoperi perioada până la cele mai vechi civilizaţii de pe Pământ. De asemenea, o navă spaţială alimentată de o baterie cu diamante cu carbon 14 ar ajunge la Alpha Centauri, care se află la aproximativ 4,4 ani lumină de Pământ, cu mult înainte ca puterea sa să fie epuizată.

Bateria ar putea fi folosită în diverse aplicaţii, inclusiv electronice, dispozitive medicale şi călătorii în spaţiu, au mai stabilit oamenii de ştiinţă. Prototipul a fost construit într-o unitate aflată lângă Abingdon, Oxfordshire, în Marea Britanie, de către echipa de la Universitatea din Bristol şi Autoritatea pentru Energie Atomică a Regatului Unit (UKAEA). Bateria nu are părţi mobile şi nu necesită întreţinere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici