- Home
- Life-Inedit
- NEW YORK, (27.11.2013, 12:43)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima carte tipărită în America, vândută la licitaţie cu preţul record de 14,1 milioane de dolari
Un volum de psalmi datând din 1640, prima carte tipărită în America, a devenit, marţi, cea mai scumpă carte vândută vreodată la licitaţie, după ce a fost achiziţionată cu 14,1 milioane de dolari, la New York.
Urmărește
153 afișări
Prima carte tipărită în America, vândută la licitaţie cu preţul record de 14,1 milioane de dolari (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)
Această ediţie foarte rară din "Bay Psalm Book" a fost tipărită în 1640 în colonia din Golful Massachusetts, a precizat casa Sotheby's, care stabilise un preţ estimativ superior, cuprins între 15 milioane de dolari şi 30 milioane de dolari.
Licitaţia a debutat cu preţul de pornire de 6 milioane de dolari şi s-a încheiat după câteva minute. Preţul final a fost de 14.165.000 de dolari, a precizat un purtător de cuvânt al casei Sotheby's.
Casa organizatoare a dezvăluit şi numele cumpărătorului: acesta este miliardarul şi filantropul american David Rubenstein. Aflat la conducerea fondului de investiţii Carlyle Groupe, David Rubenstein se afla marţi seară în Australia şi a licitat prin telefon.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
David Rubenstein intenţionează să "împartă" cartea cu publicul american, împrumutând-o mai multor biblioteci americane şi plasând-o apoi, pe termen lung, într-una dintre acestea, a precizat David Redden, comisarul licitaţiei.
"Suntem foarte bucuroşi pentru această tranzacţie. Dacă vă amintiţi, David Rubenstein a cumpărat deja Magna Carta în 2007 (pentru 21,3 milioane de dolari, n.r.) din acelaşi motiv: ca americanii să înţeleagă mai bine semnificaţia moştenirii lor", a spus David Redden.
Precedentul record pentru o carte vândută la licitaţie a fost stabilit în decembrie 2010, pentru o ediţie princeps a lucrării "Birds of America", a naturalistului şi pictorului american de origine franceză Jean-Jacques Audubon. Volumul a fost cumpărat la o licitaţie organizată de Sotheby's la Londra cu 11,5 milioane de dolari de comerciantul de artă londonez Michael Tollemache.
Ediţia princeps din "Bay Psalm Book" vândută marţi la New York a fost redactată şi imprimată în 1640 de pelerinii din Cambridge, în Golful Massachusetts, la doi ani după achiziţionarea primei tiparniţe de la Londra.
Acei pelerini, animaţi de un sentiment religios profund, au redactat o nouă traducere a versiunii ebraice a "Cărţii psalmilor", mai fidelă, după părerea lor, decât aceea pe care o aduseseră cu ei din Anglia.
Prima ediţie din "Bay Psalm Book" a fost tipărită în 1.700 exemplare, un număr suficient pentru familiile de colonişti care trăiau în acea epocă în statul Massachusetts.
Volumul vândut marţi seară face parte dintre cele 11 copii ale acelei ediţii care s-au păstrat până în zilele noastre.
Niciun exemplar din "Bay Psalm Book" nu a mai fost scos la licitaţie din 1947. Vânzarea din acel an a doborât toate recordurile pentru o carte tipărită, aceasta fiind adjudecată cu 151.000 de dolari.
Volumul vândut marţi aparţinea unei biserici din Boston, Old South Church, care doreşte să finanţeze astfel renovarea bisericii şi programele sale sociale. Aceeaşi biserică deţinea două exemplare din acea ediţie princeps şi intenţionează să îl păstreze pe cel de-al doilea.
Cea mai scumpă carte din toate timpurile rămâne "Codex Leicester", o colecţie de scrieri de Leonardo da Vinci, datând din perioada 1508-1510. Aceasta a fost cumpărată (prin vânzare directă între două părţi, nu la licitaţie) de cofondatorul companiei Microsoft, Bill Gates, în 1995, de la un muzeu din Los Angeles pentru suma de 30,8 milioane de dolari.
Citeşte şi:
Prima carte tipărită în America, evaluată la 30 de milioane de dolari, scoasă la licitaţie
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe