- Home
- Life-Inedit
- HAGA, (27.05.2008, 11:00)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima decriptare a genomului unei femei, realizată de geneticienii olandezi
Cercetătorii geneticieni de la Centrul medical universitar din Leyde, vestul Olandei, au anunţat, luni, că au reuşit să realizeze prima secvenţiere completă a genomului unei femei.
Urmărește
214 afișări
Prima decriptare a genomului unei femei, realizată de geneticienii olandezi (Imagine: www.csb.yale.edu)
"Este prima femeie din lume şi, totodată, prima persoană din Europa a cărei secvenţiere a ADN-ului va fi făcută publică", a indicat Centrul medical universitar din Leyde (LUMC).
"Secvenţierea ADN-ului şi analizele aferente vor fi, cu excepţia câtorva date personale, făcute publice în curând", a mai precizat centrul, adăugând că rezultatele nu au fost încă prezentate comunităţii ştiinţifice.
Secvenţierea a avut loc pe un aparat funcţionând cu Illumina 1G, proiect al Centrului de tehnologie genomică din Leyde.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"Secvenţierea genomului unei femei permite o mai bună înţelegere a cromozomului X", mai ales pentru că femeile posedă două exemplare, a spus Gert-Jan van Ommen, director al echipei ştiinţifice.
Potrivit LUMC, cele patru genomuri decriptate până în prezent au aparţinut unor bărbaţi: doi americani şi doi africani de etnie Yoruba.
Harta genomului uman - aproximativ trei miliarde de litere ce reprezintă codul ADN - a fost integral stabilită în 2003 de Consorţiul Internaţional pentru secvenţierea genomului uman, compus din 20 de centre de secvenţiere din Statele Unite, Marea Britanie, China, Franţa şi Germania.
Harta are un grad de precizie estimat de 99,99%.
Genomul grupează toate genele ce caracterizează specia, ce determină caracteristicile fiecărui individ, precum culoarea părului şi a ochilor, şi predispoziţiile pentru anumite boli (diabet, cancer, astm, maladii cardiace etc.).
Astfel, peste 1.400 de gene umane au fost deja asociate direct cu anumite boli, precum fibroza chistică sau maladia Hungtington. De asemenea, au fost concepute teste care să detecteze mutaţiile care predispun la dezvoltarea cancerului mamar situate pe genele BRCA 1 şi BRCA 2.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe