- Home
- Life-Inedit
- (15.09.2020, 22:32)
- Beatrice Dumitru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima înmormântare din lume făcută într-un „sicriu viu” din fibră de ciuperci. Cât costă unul
- În Olanda a avut loc prima înmormântare folosind un ”sicriu viu” cu compost rapid.
- Hendrikx, un bio-proiectant în vârstă de 26 de ani, a declarat presei locale că sicriul a permis „oamenilor să devină din nou una cu natura.”
- Costul unui astfel de sicriu se ridică la aproximativ 1.250 €.
Urmărește
2904 afișări
După luni de teste, în Olanda a avut loc prima înmormântare folosind un ”sicriu viu” cu compost rapid realizat din miceliu, covorul de fibre care formează partea de dedesubt a ciupercilor.
„Eu nu m-am dus, dar am vorbit cu o rudă - a fost un moment emoţionant, am discutat despre ciclul vieţii”, a declarat Bob Hendrikx, fondatorul Loop, startup-ul care produce Living Cocoon, potrivit The Guardian.
„Îşi pierduse mama, dar era fericit pentru că datorită acestui sicriu, ea se va întoarce în natură şi va trăi ca un copac. A fost o conversaţie plină de speranţă.”
Hendrikx, un bio-proiectant în vârstă de 26 de ani, care a studiat la Universitatea Tehnică din Delft, a declarat presei locale că Living Cocoon a permis „oamenilor să devină din nou una cu natura. Putem îmbogăţi solul în loc să îl poluăm ”.
Miceliul este „reciclatorul naturii”, a spus Hendrikx. Nu numai că neutralizează toxinele şi oferă alimente proaspete pentru tot ce creşte deasupra solului, dar fibrele sale pot fi folosite pentru a face orice, de la alimente la haine şi ambalaje - inclusiv sicrie.
Miceliul caută în mod constant produse reziduale - ulei, plastic, metale, alţi poluanţi - şi le transformă în substanţe nutritive pentru mediu”, a spus el. ”Acest sicriu înseamnă că de fapt hrănim pământul cu corpurile noastre. Suntem nutrienţi, nu deşeuri.”
Hendrikx a precizat că procesul prin care un corp uman într-un sicriu tradiţional devine compost poate dura adesea un deceniu sau mai mult, încetinit de lemnul lăcuit şi de metalele sicriului, dar şi de îmbrăcămintea sintetică, care poate dura chiar mai mult până se dezintegrează.
Un sicriu de miceliu va fi absorbit de sol în decurs de o lună sau şase săptămâni, a adăugat el, contribuind în mod activ la descompunerea completă a corpului pe care îl conţine şi îmbogăţind calitatea solului din jur - totul într-o perioadă de doi până la trei ani.
Loop lucrează cu oamenii de ştiinţă pentru a măsura impactul corpurilor umane asupra calităţii solului, cu scopul, a spus Hendrikx, de a „convinge factorii de decizie să transforme zonele poluate în păduri sănătoase - cu corpul nostru ca nutrienţi”.
Startup-ul lucrează în colaborare cu două cooperative funerare din Haga şi a realizat 10 sicrie la un cost de aproximativ 1.250 € (1.150 GBP) fiecare. Se aşteaptă ca preţul să scadă semnificativ pe măsură ce producţia creşte şi, speră Hendrikx, sicriiele de miceliu devin „ceva normal”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe