Primăria Oradea instituie taxe pentru a finanţa, printr-o fundaţie, reabilitarea clădirilor monument

Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, a anunţat, marţi, că municipalitatea va institui o taxă pentru proprietarii clădirilor din centrul oraşului lăsate în paragină, iar banii încasaţi vor asigura finanţarea, prin intermediul unei fundaţii, pentru reabilitarea faţadelor clădirilor cu statut de monument

Urmărește
32 afișări

Primarul Ilie Bolojan a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că va institui o taxă specială pentru deţinătorii clădirilor din zona centrală care şi-au lăsat imobilele în paragină, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Taxa va fi aplicată pentru proprietarii care nu şi-au reparat clădirile. Aceasta va fi colectată într-un fond special şi va fi folosită pentru reabilitarea faţadelor", a explicat primarul.

Pentru a putea interveni la clădiri care sunt proprietate personală, municipalitatea va înfiinţa Fundaţia "Centrul Istoric al Oradiei", în care va coopta instituţii specializate în protecţia monumentelor, precum Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu, Ordinul Arhitecţilor, Facultatea de Arhitectură, Inspecţia de Stat în Construcţii şi altele.

"Fundaţia va fi finanţată din taxa specială, dar şi din taxa hotelieră, taxa pe spectacole, din fonduri europene, donaţii, sponsorizări şi altele", a spus primarul.

Din banii încasaţi, fundaţia va plăti studii pentru reabilitarea clădirilor istorice şi va finanţa partea care revine unor proprietari de apartamente care, deşi locuiesc în imobile-monument, nu au bani să contribuie la lucrări.

"Dacă într-o clădire sunt opt proprietari care dispun de fonduri şi vor să reabiliteze imobilul, plus alţii doi, care ar dori, dar nu au bani, partea acestora va fi acoperită de fundaţie, urmând ca oamenii să ramburseze banii în rate", a declarat Bolojan.

Împrumutul se va face pe zece ani, perioadă în care orădenii creditaţi de fundaţie nu vor putea să-şi înstrăineze apartamentele.

Proprietarii de imobile care îşi vor reabilita singuri faţadele clădirilor vor beneficia de scutiri de impozit între cinci şi zece ani, în funcţie de valoarea investiţiei.

Conform legii, deţinătorii clădirilor-monument nu plătesc impozit tocmai pentru a putea suporta din aceşti bani întreţinerea clădirii. În cazul în care nu o fac, vor trebui să plătească o taxă specială.

"Taxa va fi, de la an la an, mai mare, astfel încât în 10-15 ani să avem centrul istoric renovat", a spus Bolojan.

Primarul s-a întâlnit, marţi dimineaţă, cu proprietarii unor apartamente din zona centrală pentru a le aduce la cunoştinţă planurile municipalităţii, iar aceste întâlniri vor continua, urmând ca proiectul Primăriei să intre, ulterior, în dezbatere publică.

Taxa specială va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici