- Home
- Life-Inedit
- NEW YORK, (29.06.2019, 12:29)
- Razvan Tupa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primele cinci cele mai calde veri din ultima jumătate de mileniu s-au înregistrat în ultimii 15 ani
Primele cinci veri cu cele mai mari temperaturi din ultimii 500 de ani au fost înregistrate în ultimii 15 ani şi au lăsat în urmă cifre îngrijorătoare în ceea ce priveşte numărul morţilor cauzate de căldură, arată Stephen Leahy în National Geographic.
Urmărește
876 afișări
Primele cinci cele mai calde veri din ultima jumătate de mileniu s-au înregistrat în ultimii 15 ani
Cele mai grave urmări ale unui val de căldură s-au înregistrat în 2003, când creşterile de temperatură au lăsat în urmă nu mai puţin de 70.000 de morţi. Doar în Rusia, în 2010, 56.000 de persoane au murit din cauza căldurii.
În primele zile de vară din acest an temperaturile au urcat la valori care au depăşit 37 de grade Celsius în zone din Franţa, Germania, Polonia şi Spania, iar zilele care urmează se anunţă şi mai fierbinţi. În 2018, temperaturile record au provocat 700 de morţi în Suedia şi 250, în Danemarca, arată cei de la National Geographic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
”Topirea calotei arctice amplifică fenomenul de încălzire în zonele nordice ale Planetei şi acest lucru afectează circulaţia curenţilor de aer”, arată Dim Coumou de la Vrije Universiteit Amsterdam. Curenţii de aer sunt determinaţi de diferenţele de temperatură dintre aerul rece arctic şi cel cald de la tropice. Creşterea temperaturilor polare, ultima iarnă înregistrând cel mai mic nivel al calotei polare, reduce diferenţele de temperatură şi încetineşte circulaţia curenţilor. Fenomenele meteorologice sunt afectate, fie că e vorba de valul de căldură sau ploi torenţiale.
Iar temperatura din Europa nu este nici măcar pe aproape de valorile pe care acest val de căldură le aduce în Asia, unde s-a ajuns chiar şi la 51 de grade Celsius.
Valul de căldură afectează într-un număr de zile dublu oraşele europene faţă de zonele rurale pentru că se crează un fenomen de insulă de căldură urbană provocat de asfaltul şi betonul care absorb căldura pe timpul zilei şi o eliberează peste noapte, arată Jürgen Kropp, de la Institutul de Cercetare a Impactului Climatic din Potsdam (Potsdam Institute for Climate Impact Research- PIK). Potrivit specialistului citat de National Geographic, în absenţa unor reduceri majore a emisiilor de carbon, numărul zilelor de caniculă în oraşe se aşteaptă să crească de 10 ori pe parcursul acestui secol.
Europa a tras învăţămintele valului de căldură din 2003, care a ucis peste 70.000 de persoane pe continent, spune Richard Keller, profesor de istorie medicală la Universitatea din Wisconsin-Madison. Potrivit acestuia, numărul morţilor ar trebui să fie mai mic în acest an, pentru că multe ţări sunt deja mai bine pregătite şi serviciile de urgenţă ştiu la ce să se aştepte.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Viorica Dăncilă, baie de mulţime la Congresul PSD. Premierul a intrat în sală pe melodia „Stand up for the champions”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe