Primele stele din Univers ar putea oferi indicii asupra materiei negre

Primele stele care au apărut în Univers ar putea conţine indicii care să ofere mai multe explicaţii despre originea materiei negre, o substanţă care îşi păstrează încă misterele, la 70 de ani după ce a fost descoperită de cercetători, informează AFP.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului Primele stele din Univers ar putea oferi indicii asupra materiei negre

Primele stele din Univers ar putea oferi indicii asupra materiei negre

Pe baza unor modele matematice create pe computer, cercetătorii de la Universitatea din Durham, Marea Britanie, au ajuns la concluzia că materia neagră, care este de două tipuri, "caldă" şi "rece", a fost crucială pentru formarea primelor stele din Univers.

La puţin timp după Big Bang, care a avut loc în urmă cu 13,7 miliarde de ani, materia care forma atunci Universul era netedă ca suprafaţa unei ape cu câteva mici ondulaţii. Aceste ondulaţii s-au extins, sub efectul forţei gravitaţionale care acţiona asupra particulelor conţinute de materia neagră. Între aceste particule au pătruns gaze, iar în urma acestui proces au apărut primele stele, la aproximativ 100 de milioane de ani după Big Bang, potrivit cercetătorilor.

Specialiştii britanici spun că un mare număr de stele de diferite dimensiuni au apărut astfel din vaste explozii simultane asemănătoare unor filamente lungi, care au devenit brusc incandescente.

Liang Gao, unul din co-autorii studiului, a explicat că "aceste filamente măsurau aproximativ 9.000 de ani lumină, adică un sfert din lungimea Căii Lactee", galaxia din care face parte Pământul.

Stelele născute astfel din materie neagră "caldă", cu o densitate mai mică, ar trebui încă să existe în Calea Lactee şi analiza lor ar trebui să ofere indicii care să dezlege misterele materiei negre, potrivit astro-fizicienilor.

În schimb, primele stele formate din particulele materiei negre "reci" au fost mai dense şi nu ar fi putut să supravieţuiască atât de mult ca cele formate din materie "caldă", potrivit modelului matematic conceput de cercetători.

Astronomii americani au anunţat, în mai, că au descoperit un inel de materie neagră într-un grup de galaxii, lucru care constituie proba cea mai importantă de până acum că această substanţă misterioasă, care formează peste o cincime din Univers, există.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici