- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (14.11.2024, 13:27)
- Iris Dutescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primul chihlimbar descoperit în Antarctica arată că a existat o pădure tropicală lângă Polul Sud
- Oamenii de ştiinţă din Germania şi Marea Britanie au descoperit pentru prima dată chihlimbar în Antarctica.
- Aceasta este una dintre cele mai puternice dovezi de până acum că în apropierea Polului Sud a existat cândva o pădure tropicală mlăştinoasă, potrivit Science Alert.
Urmărește
1515 afișări
Sursa foto: Institutul Alfred-Wegener
Alături de fosilele de rădăcini, polen şi spori, descoperirea chihlimbarului este una dintre cele mai puternice dovezi că lângă Polul Sud a existat o pădure tropicală mlăştinoasă la mijlocul Cretacicului şi că acest mediu preistoric era „dominat de conifere”, similar cu pădurile de astăzi din Noua Zeelandă şi Patagonia.
Descoperirea chihlimbarului în Antarctica a dezvăluit un habitat străvechi, cândva suficient de cald şi umed pentru a găzdui copaci producători de răşină. La mijlocul Cretacicului, aceşti copaci ar fi trebuit să supravieţuiască în lunile de întuneric total din timpul iernii. În mod clar, au supravieţuit, chiar dacă au fost nevoiţi să intre în stare latentă pentru perioade lungi de timp.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Înainte de această descoperire, oamenii de ştiinţă nu mai găsiseră depozite de chihlimbar din perioada Cretacicului decât în bazinul Otway din Australia şi în Formaţiunea Tupuangi din Noua Zeelandă.
„A fost foarte interesant să realizăm că, la un moment dat în istoria lor, toate cele şapte continente au avut condiţii climatice care le-au permis copacilor producători de răşină să supravieţuiască”, a spus geologul marin Johann Klages de la Institutul Alfred Wegener din Germania.
„Scopul nostru actual este să aflăm mai multe despre ecosistemul pădurii – dacă a ars, dacă putem găsi urme de viaţă în chihlimbar. Această descoperire permite o călătorie în trecut într-un mod mult mai direct”, a adăugat el.
Pas cu pas, oamenii de ştiinţă alcătuiesc treptat o imagine a cum arătau cândva pădurile Antarcticii şi cum funcţionau acum 90 de milioane de ani.
Studiul a fost publicat în Antarctic Research.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe