Prima pagină » Life-Inedit » Primul copil născut în Marea Britanie de o femeie cu uter transplantat

Primul copil născut în Marea Britanie de o femeie cu uter transplantat

O femeie din Marea Britanie a devenit prima mamă din țară care a dat naștere unui copil după ce a suferit un transplant de uter de la o donatoare în viață, aceasta fiind chiar sora ei, potrivit BBC.
Primul copil născut în Marea Britanie de o femeie cu uter transplantat
Roxana Dena
08 apr. 2025, 14:40, Social

Cum o fetiță a schimbat istoria medicală

Grace Davidson, în vârstă de 36 de ani, a născut o fetiță – Amy – la aproape doi ani după intervenția chirurgicală revoluționară.

Grace s-a născut cu o afecțiune rară, sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), ceea ce înseamnă că nu avea uter funcțional, deși ovarele îi funcționau normal. În 2023, a devenit prima femeie din Regatul Unit care a primit cu succes un transplant de uter de la o donatoare în viață – sora ei, Amy Purdie.

Nașterea micuței Amy, care a cântărit puțin peste două kilograme, este considerată o premieră medicală națională și o „minune” de către părinți.

Sora donatoare și echipa medicală

„A fost incredibil și ireal să o țin în brațe prima dată”, spune Grace. „A fost copleșitor pentru că nu ne permiseserăm niciodată să ne imaginăm cu adevărat că va fi aici. A fost minunat.”

Soțul ei, Angus, în vârstă de 37 de ani, spune că a fost o decizie firească să-și numească fetița Amy, în semn de recunoștință pentru sora care le-a oferit șansa de a deveni părinți. Al doilea prenume al fetiței este Isabel, după numele chirurgului care a condus echipa de transplant, Isabel Quiroga.

Operația de transplant, care a durat 17 ore și a implicat peste 30 de specialiști, a avut loc în februarie 2023 la Churchill Hospital din Oxford.

„Este o procedură cu riscuri pentru ambele surori, dar este o intervenție care creează viață – și nu poți avea ceva mai măreț decât atât”, a declarat dr. Quiroga.

După transplant, Grace a avut prima menstruație în doar două săptămâni și a rămas însărcinată de la prima procedură de fertilizare in vitro (FIV).

Nașterea a avut loc prin cezariană la Queen Charlotte’s and Chelsea Hospital din Londra, iar părinții speră acum la un al doilea copil, cât timp uterul transplantat este funcțional. Acesta va fi îndepărtat ulterior, pentru ca Grace să nu mai fie nevoită să ia zilnic medicamente imunosupresoare.

„Pentru mine, era foarte important să port propriul meu copil”, a spus Grace. „Am avut mereu un instinct matern, dar ani de zile l-am suprimat, fiindcă era prea dureros.”

Impactul global al transplanturilor de uter

Sora ei, Amy, a declarat că nu a resimțit nicio pierdere în urma procedurii, ci dimpotrivă, o bucurie profundă pentru că a putut oferi o asemenea șansă surorii ei:

„A fost un gest de iubire soră-soră. A fost greu să o las să facă asta pentru mine”, a spus Grace. „Este un act uriaș de dragoste.”

Transplantul a fost finanțat de Womb Transplant UK, o organizație caritabilă condusă de profesorul Richard Smith, care cercetează domeniul de peste două decenii. Echipa a primit aprobarea să efectueze un total de 15 transplanturi de uter în cadrul unui studiu clinic – cinci de la donatori vii și zece de la donatori decedați.

Până în prezent, la nivel global au fost realizate aproximativ 135 de transplanturi de uter, în urma cărora s-au născut peste 65 de copii, în țări precum Suedia, SUA, Franța, Germania, China și Turcia.

Grace și Angus, care locuiesc în nordul Londrei, dar sunt originari din Scoția, speră ca povestea lor să ofere speranță altor femei care s-au confruntat cu aceleași dificultăți. În Marea Britanie, se estimează că aproximativ 5.000 de femei aflate la vârsta fertilă s-au născut fără uter.