Primul film realizat de cimpanzei va fi difuzat de BBC

Primul film din lume realizat de cimpanzei va fi difuzat de BBC, ca parte a unui documentar de istorie naturală, potrivit site-ului BBC News Online.

Urmărește
151 afișări
Imaginea articolului Primul film realizat de cimpanzei va fi difuzat de BBC

Primul film realizat de cimpanzei va fi difuzat de BBC (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Maimuţele au realizat filmul cu ajutorul unei camere speciale, în cadrul unui studiu asupra modului în care cimpanzeii îşi percep semenii şi lumea exterioară.

Materialul va fi inclus în programul "Chimpcam" şi va fi difuzat de BBC Two miercuri.

Proiectul îi aparţine specialistei în primatologie Betsy Herrelko, care pregăteşte un doctorat privind comportamentul primatelor la Universitatea Stirling din Marea Britanie. Ea a furnizat aparatură video, pentru o perioadă de 18 luni, unui grup de 11 cimpanzei, plasaţi într-o zonă închisă separată, la Grădina Zoologică din Edinburgh.

Îngrădirea respectivă, în interiorul căreia animalele pot fi studiate, cuprinde trei spaţii exterioare largi conectate între ele şi o serie de camere mai mici, spaţiul fiind cel mai mare de acest fel din lume.

Deşi cimpanzeii studiaţi nu mai fuseseră incluşi într-o cercetare, la scurt timp ei au afişat un oarecare interes faţă de filmat. Primatele au avut două sarcini: să folosească un touchscreen pentru a selecta diverse materiale video şi să folosească o cameră, închisă într-o cutie pentru protecţie, denumită "Cimpcam". Pe capacul de deasupra al cutiei, era instalat un ecran care arăta imaginile surprinse de cameră.

Iniţial, cimpanzeii erau mai interesaţi unii de alţii decât de tehnologia video, însă cu timpul unii dintre ei au învăţat să selecteze filme pentru a le viziona, aparent fără a manifesta vreo preferinţă pentru unele materiale. Filmuleţele pe care le aveau la dispoziţie prezentau printre altele spaţiul din afara îngrădirii sau camera în care li se pregătea mâncarea.

Autoarea studiului, Betsy Herrelko, a presupus că dezinteresul cimpanzeilor ar putea decurge din faptul că imaginile care le-au fost puse la dispoziţie erau prea familiare şi ei nu aveau cum să ceară ceva diferit.

În ceea ce priveşte utilizarea Chimpcam-ului, cimpanzeii au ajuns cu timpul să se joace cu acest aparat, purtându-l în spaţiul care le-a fost alocat şi urmărind imaginile filmate pe ecran.

În concluzie, maimuţele au fost mai interesate de cameră decât de touchscreen-ul pe care puteau urmări filmuleţe.

Este totuşi improbabil ca cimpanzeii să fi încercat în mod conştient să filmeze ceva anume sau să fi înţeles că făceau un film atunci când se perindau cu camera prin ţarcul lor.

Cu toate acestea, rezultatul cercetării aduce noi informaţii despre felul în care cimpanzeilor le place să vadă lumea şi ar putea constitui un moment important în istoria televiziunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici