- Home
- Life-Inedit
- (04.01.2023, 14:44)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primul organism cunoscut care se hrăneşte exclusiv cu virusuri
- Oamenii de ştiinţă au descoperit că o specie de plancton care populează apele dulci din întreaga lume este primul organism cunoscut din lume care supravieţuieşte şi prosperă hrănindu-se exclusiv cu virusuri, un progres care aruncă o nouă lumină asupra rolului virusurilor în reţeaua alimentară globală.
- Cercetătorii afirmă că studiile anterioare oferă puţine dovezi că alte organisme se hrănesc cu virusuri.
Urmărește
2415 afișări
Sursa foto: Twitter
Studiul, publicat săptămâna trecută în revista PNAS, a constatat că această dietă bazată exclusiv pe virusuri, pe care ei o numesc "virovory", este suficientă pentru a alimenta creşterea şi reproducerea unei specii de Halteria, un organism unicelular cunoscut pentru firele minuscule de păr.
„Părea evident că totul trebuie să primească tot timpul virusuri în gură. Părea că trebuie să se întâmple, pentru că sunt atât de multe în apă", a declarat coautorul studiului, John DeLong, de la Universitatea Nebraska-Lincoln, într-un comunicat.
Studiile anterioare oferă puţine dovezi că organismele acvatice mănâncă virusuri, spun cercetătorii.
Cele mai multe cercetări plasează virusurile ca "prădător" de top în lanţurile alimentare, dar Dr. DrLong şi echipa sa spun că, de asemenea, virusurile pot servi drept hrană ca majoritatea prădătorilor.
„Sunt alcătuite din lucruri foarte bune: acizi nucleici, mult azot şi fosfor. Totul ar trebui să vrea să le mănânce", a explicat el. „Atât de multe lucruri vor mânca tot ceea ce pot pune mâna. Cu siguranţă că ceva ar fi învăţat cum să mănânce aceste materii prime foarte bune", a adăugat Dr. DeLong.
În timp ce virusurile sunt consumate întâmplător de alţi microbi, pentru a se califica drept o treaptă în lanţul alimentar, spun cercetătorii, un organism trebuie să obţină o cantitate semnificativă de energie sau nutrienţi din consumul de virusuri, potrivit Independent.
În cadrul studiului, Dr. DeLong a colectat mostre de apă dintr-un iaz, a adunat toate microorganismele în picături de apă şi a adăugat "porţii generoase" de clorovirus, cunoscut pentru faptul că infectează algele verzi microscopice.
Cercetătorii au descoperit că eşantioanele de laborator de Halteria nu numai că au consumat clorovirusuri adăugaţi în mediul său, dar virusul a alimentat şi creşterea planctonului şi a crescut dimensiunea populaţiei sale.
În timp ce numărul de clorovirusuri se reducea de până la 100 de ori în doar două zile, oamenii de ştiinţă au observat că, în acest interval de timp, populaţia de Halteria, care nu avea nimic de mâncat în afară de virus, creştea în medie de aproximativ 15 ori mai mult.
De asemenea, au constatat că Halteria, atunci când era privată de clorovirus, "nu creştea deloc".
Cercetătorii au estimat că fiecare Halteria din experiment a mâncat aproximativ 104 până la 106 virusuri pe zi, "sugerând că 1014 până la 1016 virioni ar putea fi consumaţi pe zi într-un iaz mic".
Halteria, spun oamenii de ştiinţă, a transformat, de asemenea, aproape o cincime din masa de clorovirusuri consumate în masă nouă proprie.
Studiul sugerează, de asemenea, că evoluţia virusurilor ar putea fi influenţată de presiunile exercitate asupra lor de către alţi microbi prădători din mediul lor.
„Rezultatele noastre sugerează că persistenţa virionilor în mediul înconjurător depinde nu numai de factorii de mediu, ci şi de păşunatul prădătorilor", au scris oamenii de ştiinţă în studiu. „Prin urmare, este posibil ca păşunatorii să exercite o presiune selectivă şi să influenţeze evoluţia fenotipurilor virale într-un mod care interacţionează cu presiunea asupra virusurilor de a infecta şi de a se replica în mod eficient în cadrul gazdelor", au adăugat aceştia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe