Video Primul robot românesc care poate îngriji pacienţii cu coronavirus

  • Echipa Naţională de Robotică a creat primul robot medical românesc care ajută la îngrijirea pacienţilor cu COVID-19
  • Robotul Sorana poate să ducă mâncare şi medicamente pacienţilor infectaţi
  • Tinerii care au creat robotul spun că pot face câte unul pe zi, doar că, deocamdată, autorităţile nu i-au contactat
  • Aparatul-minune construit de echipa Autovortex a costat 5.000 de euro
Urmărește
3788 afișări

Robotul Sorana: Bună, eu sunt robotul medical Sorana. Cum vă mai simţiţi astăzi?

Pacient: Mai bine.

Robotul Sorana: Vă rugăm să vă luaţi pacheţelul cu mâncare şi medicamentele anticoronavirus. Vă rog să puneţi pe tavă farfuria folosită la prânz. Mulţumesc, însănătoşire grabnică, la revedere!

În plină epidemie, când rezistenţa medicilor şi a asistenţilor e pusă la grea încerare, Sorana le-ar putea fi un ajutor de nădejde. Aparatul-minune a fost construit în cinci zile de elevii de la Echipa Naţională de Robotică.

Ana Lipianu, elevă la Colegiul Naţional Sf. Sava: Primul robot medical face posibilă interacţiunea dintre robot şi bolnav fără contact direct, ferind medicii şi personalul auxiliar din spital de expunerea la virus şi oferindu-le timp să se ocupe de cazurile grave, în timp ce robotul îi ajută şi îi acompaniază pe cei care urmează tratamentul acordat anterior.

Robotica salvează România

Ionuţ Panea, coach al echipei Autovortex: El este telecomandat de către un medic sau o persoană civilă de la distanţă, robotul vine, de exemplu poate să-i dea mâncare, medicamente, vorbeşte cu pacientul, îl vede, poate să interacţioneze cu el, în acelaşi timp poate să aducă înapoi doctorului anumite lucruri de la pacient

Dimitrie Cudrici, elev la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu: Costurile fabricării unui astfel de robot duc la 5000 de euro, piesele utilizate fiind direct pe de roboţii noştri de luptă, şi utilizăm tehnologia de streaming folosită la competiţii.

Cosmin Florescu, elev la Colegiul Naţional Iulia Hasdeu: Am folosit tehnologia 3D şi am pus baterii de ultimă generaţie cu gel pentru o autonomie de durată.

În perioada imediat următoare, echipa de la Robotică va construi încă doi roboţi, pe Mona şi pe Ana. 

Alexandru Grădinaru, elev la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu: Dacă vom primi sprijin financiar de la firme sau alte entităţi pentru a acoperi costurile pieselor necesare vom putea face câte un robot pe zi pentru a dota spitalele şi pentru a salva mai multe vieţi.

Astfel de roboţi au intrat deja în circuit în mai multe spitale şi centre de izolare din China. În România, deocamdată, nu. Autorităţile nu au luat legătură cu elevii, deşi aceştia i-au contactat de mai multe ori.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici