- Home
- Life-Inedit
- PIATRA-NEAMŢ, (25.02.2020, 17:16)
- Dan Mihail Birjoveanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primul român care a traversat Americile pe bicicletă e pregătit de o nouă provocare: va străbate Groenlanda pe schiuri
- Traversarea Groenlandei pe schiuri va fi făcută de la vest spre est, între localităţile Kangerlussuaq şi Tasilaq.
- Distanţa măsoară aproximativ 600 de km.
- Plecarea va avea loc în a doua jumătate a lunii august, iar expediţia va dura până la 26-30 de zile.
Urmărește
512 afișări
Primul român care a traversat Americile pe bicicletă e pregătit de o nouă provocare: va străbate Groenlanda pe schiuri
Radu Păltineanu, primul român care a traversat, pe bicicletă, Americile, pleacă într-o nouă aventură. El va traversa Groenlanda pe schiuri, iar la întoarcere, cu ajutorul voluntarilor, va planta 6000 de copaci în judeţul Neamţ.
După ce a traversat cele două Americi pe bicicletă, Radu Păltineanu porneşte într-o nouă aventură, traversarea Groenlandei pe schiuri, pe o distanţă de aproximativ 600 de kilometri. De această dată, în expediţie îl va avea alături pe alpinistul Aurel Sălăşan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
Traversarea Groenlandei pe schiuri va fi făcută de la vest spre est, între localităţile Kangerlussuaq şi Tasilaq, pe o distanţă de aproximativ 600 de km.
Plecarea va avea loc în a doua jumătate a lunii august, iar expediţia va dura până la 26-30 de zile. În acest timp, cei doi vor înfrunta vânturi puternice şi temperaturi de -25°C, fără a avea vreun sprijin din afară.
„Vreau să continui să explorez lumea fără mijloace de transport motorizate. Să merg pe bicicletă, schiuri, caiac etc. Am decis să mă concentrez pe zonele polare pentru că sunt cele mai afectate de încălzirea globală. Sunt zone mai dificile, care implică proiecte de anduranţă şi cu costuri ridicate, dar fac parte din obstacolele pe care oricum trebuie să le înfrunt în expediţii, deci mă motivează. Voi fi într-o echipă cu Aurel Sălăşan, care este un alpinist din Arad şi are nişte realizări foarte tari. Este un alpinist experimentat”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Radu Păltineanu.
Potrivit acestuia, a mai existat doar o singură echipă din România care a făcut acest gen de expediţie, în 2010, formată din Constantin Lăcătuşu şi Cornel Coman, care a traversat insula pe o rută similară, de la est la vest. În 2017, o altă echipă mixtă româno-norvegiană, compusă din Magne Skovli şi Florin Nechita, a traversat insula în sens invers, vest-est.
Experienţa pe care Radu o acumulează în expediţii, poveştile şi lecţiile pe care le învaţă, vor fi prezentate în şcoli, în cadrul unui program de educaţie non-formală.
„Vreau să leg această expediţie de programul de educaţie non-formală pe care îl desfăşor şi care se numeşte <Bicicleta cu ghiozdane>. Lecţiile pe care le învăţ în expediţii le transpun în sesiuni de întâlniri (speaking motivaţional - n.red.) pentru copii. Încerc să aduc elementul acesta inedit în şcoli”, a mai spus Radu.
La întoarcere, cu ajutorul voluntarilor, aproximativ 6000 de copaci vor fi plantaţi în judeţul Neamţ.
„E foarte cunoscută problema tăierilor de păduri. Ceea ce facem în ţară se simte şi în Groenlanda. Când mă întorc vreau să plantez, împreună cu voluntarii, 6000 de copaci, în luna octombrie cel mai probabil. Aceştia vor fi plantaţi în judeţul Neamţ”, a precizat Radu Păltineanu.
Radu Păltineanu este primul român care a traversat Americile pe bicicletă, din Alaska până în Ţara de Foc, ajungând la „Capătul Lumii”. S-a născut în Iaşi, dar a copilărit la Piatra-Neamţ. La vârsta de 15 ani, a emigrat, împreună cu familia, în Canada, unde a absolvit studiile în inginerie Software la Universitatea McGill, una dintre cele mai prestigioase universităţi canadiene.
Radu a plecat în luna august 2015 din Deadhorse, golful Prudhoe, Alaska, în apropierea Oceanului Arctic. A pedalat peste 34.000 de km prin toate ţările şi teritoriile continentelor Americane (22 de ţări şi 1 teritoriu), din extrema nordică a Alaskăi până în insula Navarino din extrema sudică a continentului Sud American.
Ceea ce iniţial trebuia să dureze nouă luni s-a transformat într-o călătorie de 3 ani, două luni şi 18 zile, dar Radu Păltineanu a reuşit, iar pe 22 octombrie 2018 a devenit primul român care a traversat cele două Americi pe bicicletă.
Pentru acea expediţie a fost numit European Adventurer of the Year 2018.
sursa foto: profimedia
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: El este omul care va conduce Comitetul de Prevenire a Coronavirusului. E secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe