- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (28.12.2015, 16:30)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Principalele evenimente de pe scena muzicală internaţională în 2015
Principalele evenimente de pe scena muzicală internaţională în 2015:
Urmărește
208 afișări
CRONOLOGIE: Principalele evenimente de pe scena muzicală internaţională în 2015 (Imagine: AFP / Mediafax Foto)
Premiile Grammy
Cântăreţul britanic de muzică soul-pop Sam Smith a fost marele învingător al celei de-a 57-a ediţii a galei premiilor Grammy, care a avut loc în februarie, la Los Angeles. Sam Smith, în vârstă de 22 de ani, un nou venit pe scena muzicală internaţională, a câştigat două premii Grammy pentru single-ul său "Stay With Me (Darkchild Version)" şi a fost numit cel mai bun artist debutant. Totodată, discul său de debut, "In the lonely hour", a câştigat premiul pentru cel mai bun album pop.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Rockerul Beck a fost surpriza serii la categoria "albumul anului", discul său "Morning Phase" fiind preferat în faţa celor ale lui Sam Smith, Pharrell Williams, Beyonce şi Ed Sheeran. Discul a obţinut trei premii Grammy, incluisv pentru cel mai bun album rock.
Brit Awards
Cântăreţii Ed Sheeran şi Sam Smith au câştigat cele mai importante premii la gala de decernare a principalelor distincţii ale industriei muzicale britanice, Brit Awards, care a avut loc tot în februarie, la Londra. Madonna, care a cântat pentru prima dată în cadrul acestei gale în ultimii douăzeci de ani, a fost considerată de multe voci vedeta serii, în ciuda faptului că a căzut pe scenă în timp ce interpreta noul său single "Living for Love".
Ed Sheeran, în vârstă de 24 de ani, a fost numit cel mai bun artist britanic şi a obţinut şi premiul pentru cel mai bun album, pentru cel de-al doilea material de studio al său, intitulat simplu "X". Cântăreţul Sam Smith, care a fost nominalizat la cinci categorii şi a concurat cu Sheeran pentru trofeul pentru cel mai bun album, a câştigat premiile categoriilor "succes global" şi "debut".
NME Awards
Trupele Royal Blood, Kasabian şi cântăreţul Jamie T s-au aflat printre marii câştigători ai galei NME Awards, eveniment care a avut loc în luna februarie, la Londra.
Royal Blood, care a cântat în deschiderea spectacolului organizat la O2 Academy Brixton, a câştigat premiile pentru cea mai bună trupă nouă şi cea mai bună trupă live. Cântăreţul Jamie T a fost premiat la categoriile "cel mai bun videoclip" şi "cea mai bună piesă", pentru cântecul "Zombie", dar şi premiul pentru "momentul muzical al anului".
Rockerii de la Kasabian au câştigat premiile pentru cea mai bună trupă britanică şi cel mai bun album, pentru discul "48:13". Grupul Foo Fighters, care nu a fost prezent la gala de premiere, a fost numit cea mai bună trupă internaţională, iar rockerii de la Suede au fost premiaţi pentru întreaga carieră, obţinând distincţia 2015 Godlike Genius.
Rock and Roll Hall of Fame
Ringo Starr, fostul toboşar al trupei The Beatles, a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame ca artist solo, fiind ultimul dintre cei patru membri ai formaţiei care este astfel onorat, într-o ceremonie care a avut loc în aprilie, în Cleveland, şi unde au mai fost omagiaţi, printre alţii, Lou Reed şi Joan Jett.
Alături de Ringo Starr, Lou Reed şi Joan Jett & The Blackhearts, anul acesta, au mai fost incluse în celebrul muzeu Rock and Roll Hall of Fame numele trupelor şi artiştilor Green Day, Stevie Ray Vaughan şi Double Trouble, Bill Withers şi Paul Butterfield Blues Band.
Ivor Novello Awards
Cântăreţul britanic Ed Sheeran a fost desemnat compozitorul anului la gala Ivor Novello Awards 2015, care a avut loc în luna mai, la Londra. La aceeaşi gală, trupa Black Sabbath a fost premiată pentru întreaga carieră - Lifetime Achievement -, iar Boy George a fost recompensat pentru contribuţia extraordinară adusă muzicii - Outstanding Contribution Award.
Printre ceilalţi învingători s-au aflat Clean Bandit, care i-a învins pe Sam Smith şi George Ezra la categoria "cel mai difuzat cântec", cu single-ul "Rather Be", care s-a impus, de altfel, şi la categoria "cel mai bun cântec britanic contemporan", dar şi Hozier, al cărui single "Take Me To Church" a fost desemnat "cel mai bun cântec din punct de vedere muzical şi al versurilor".
Songwriters Hall of Fame
Cântăreţul şi compozitorul nord-irlandez Van Morrison şi cântăreaţa americană Lady Gaga au fost incluşi în Songwriters Hall of Fame, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în luna iunie, la New York.
Van Morrison a fost recompensat cu prestigiosul Johnny Mercer Award, un trofeu atribuit tuturor muzicienilor incluşi în Songwriters Hall of Fame, la doar o săptămână după ce a primit titlul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic din partea reginei Elizabeth a II-a.
La rândul ei, cântăreaţa americană Lady Gaga a fost recompensată cu Contemporary Icon Award. Potrivit organizatorilor, acest trofeu, decernat în premieră, este atribuit "unui artist şi compozitor care a atins statutul de «legendă» în cultura pop".
Printre ceilalţi artişti incluşi în Songwriters Hall of Fame, la New York, s-au aflat compozitorul de muzică country Bobby Braddock, compozitoarea şi cântăreaţa Linda Perry şi cântăreaţa Cyndi Lauper. Jerry Garcia, chitaristul şi compozitorul trupei Greatful Dead, a fost premiat postum, alături de textierul trupei, Robert Hunter, dar şi de compozitorul Willie Dixon, care a murit în 1992.
MTV Video Music Awards
Taylor Swift a câştigat cele mai multe trofee, inclusiv la categoria "cel mai bun videoclip", la MTV Video Music Awards 2015, dar reunirea ei pe scenă cu rapperul Kanye West şi anunţul făcut de acesta, potrivit căruia va candida la alegerile prezidenţiale din 2020, au dominat această gala, ce a avut loc în luna august.
Taylor Swift a câştigat premiul aferent categoriei "videoclipul anului" - cel mai important trofeu al galei -, pentru clipul piesei "Bad Blood", în care apar numeroase vedete şi care ar fi generat o dispută cu cântăreaţa Katy Perry. Taylor Swift a primit cele mai multe trofee - denumite "Moonman" -, impunându-se la categoriile "cel mai bun videoclip al anului" ("Bad Blood"), "cel mai bun videoclip al unei cântăreţe", "cel mai bun videoclip pop" ("Blank Space").
Rapperul Fetty Wap s-a impus la categoria "artistul de urmărit în viitor", Bruno Mars şi Mark Ronson au triumfat la categoria "cel mai bun videoclip al unui artist masculin" ("Uptown Funk!"), cântăreaţa Nicki Minaj a câştigat trofeul aferent categoriei "cel mai bun videoclip rap" ("Anaconda"), iar Fall Out Boy s-a impus la categoria "cel mai bun videoclip rock", cu piesa "Uma Thurman".
MTV European Music Awards
Cântăreţul canadian Justin Bieber a fost marele câştigător al celei de-a 21-a ediţii a MTV European Music Awards, cu cinci premii obţinute la gala organizată în octombrie, la Mediolanum Forum din Milano, Italia. Astfel, Bieber, în vârstă de 21 de ani, care a interpretat la gală hitul său "What Do You Mean?", a câştigat premiile categoriilor "cel mai bun cântăreţ", "cel mai bun aspect fizic", "cea mai bună interpretare: America de Nord", "cei mai mari fani" şi "cea mai bună colaborare" - cu Skrillex şi Diplo, pentru "Where Are U Now?".
De la gala au absentat, însă, câteva nume mari ale scenei muzicale mondiale, desemnate câştigătoare, iar printre acestea s-au numărat Taylor Swift (premiul pentru cea mai bună piesă - "Bad Blood"), Rihanna (premiul pentru cea mai bună cântăreaţă), trupa One Direction (premiul pentru cel mai bun artist pop) şi Nicki Minaj (premiul pentru cel mai bun artist hip-hop).
Latin Grammy Awards
Cântăreaţa Natalia Lafourcade a dominat cea de-a 16-a ediţie a galei Latin Grammy, organizată în noiembrie, la Las Vegas, unde artista mexicană a câştigat cinci dintre trofeele de top acordate de organizatori, impunându-se inclusiv la categoria "înregistrarea anului". Artista pop câştigase deja, înainte de începerea ceremoniei principale, trofeele puse în joc la categoriile "cel mai bun album muzical alternativ" şi "cel mai bun aranjament muzical pentru un album", cu materialul discografic "Hasta la Raiz", şi trofeul aferent categoriei "cel mai bun cântec alternativ", pentru single-ul "Hasta la Raiz". În timpul ceremoniei principale, Natalia Lafourcade a fost din nou recompensată pentru piesa "Hasta la Raiz", impunându-se atât la categoria "înregistrarea anului", cât şi la categoria "cântecul anului".
American Music Awards
Grupul One Direction a câştigat principalele trofee atribuite la American Music Awards 2015, în noiembrie, la Los Angeles, într-un eveniment în care tributul adus de artiştii americani victimelor atentatelor din Paris, din 13 noiembrie, a oferit o notă sobră unei gale caracterizate prin prestaţii pline de energie. Grupul britanic One Direction a fost desemnat artistul anului, pentru a doua oară consecutiv, şi s-a impus la categoria "cel mai bun album pop/rock", pentru a treia dată consecutiv, cu materialul discografic "Made In The A.M.".
Printre câştigătorii principali ai galei s-a aflat şi cântăreaţa americană Taylor Swift, care primise şase nominalizări. Artista a câştigat trei trofee, însă nu a fost prezentă la această gală. Nicki Minaj a câştigat două premii în categoriile rap/hip-hop, The Weeknd a primit două trofe în categoriile soul/R&B, Florida Georgia Line s-a impus la două categorii country, iar cântăreţul country Sam Hunt a fost desemnat cel mai bun artist debutant.
Revista Billboard - Artistul anului
Cântăreaţa country-pop americană Taylor Swift a fost desemnată "Artistul anului 2015" de editorii revistei Billboard. Motivându-şi decizia, editorii publicaţiei americane au lăudat realizările din ultimele 12 luni ale cântăreţei Taylor Swift, printre care se numără un turneu mondial extrem de profitabil, numeroase single-uri de succes şi un material de studio cu vânzări impresionante, intitulat "1989", care a primit din partea aceleiaşi reviste titlul de "Albumul anului".
Este pentru a doua oară când Taylor Swift este desemnată "Artistul anului" de revista Billboard. Cântăreaţa a primit acelaşi titlu şi în 2009, după succesul fenomenal al celui de-al doilea album de studio al său, intitulat "Fearless".
Avancronică a premiilor muzicale în 2016
Cântăreţul hip-hop Kendrick Lamar, în vârstă de 28 de ani, este artistul care a primit cele mai multe nominalizări - 11 - pentru ediţia din 2016 a premiilor Grammy, unde va concura inclusiv la categoria "albumul anului", cu materialul discografic "To Pimp a Butterfly".
Kendrik Lamar, care a câştigat două premii Grammy anul trecut, în categoriile dedicate muzicii rap, a pătruns în mainstream în acest an şi va concura la trofeul principal - cel pentru albumul anului - decernat la gala Grammy, cea mai importantă din industria muzicală americană. Kendrik Lamar va concura, printre altele, şi la categoria "cântecul anului" - cu piesa "Alright" -, la categoria "cel mai bun duet pop" - graţie colaborării sale cu Taylor Swift la piesa "Bad Blood" - şi la categoria "cel mai bun videoclip" - cu single-ul "Bad Blood".
Cântăreaţa pop-country Taylor Swift ocupă locul al doilea în topul artiştilor care au primit cele mai multe nominalizări în acest an şi va concura la şapte categorii de premii. Rapperul canadian The Weeknd a primit tot şapte nominalizări, graţie surprinzătorului său album "Beauty Behind the Madness" şi single-ului său "Can't Feel My Face".
Cântăreaţa britanică Adele, care a câştigat şase premii Grammy în 2011, cu albumul "21", nu a fost nominalizată în acest an, deoarece noul ei disc, "25", care a stabilit deja numeroase recorduri de vânzări, a fost lansat după expirarea perioadei de eligibilitate la premiile Grammy.
Câştigătorii celei de-a 58-a ediţii a premiilor Grammy vor fi anunţaţi pe 15 februarie, într-o gală care va avea loc la Los Angeles.
De asemenea, trupa rock britanică Deep Purple, grupul rap californian N.W.A. şi grupul pop-rock Chicago se numără printre artiştii care vor fi incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 2016. Cântăreţul Steve Miller, care combină cu succes stiluri muzicale diferite, de la blues la pop, şi grupul rock din anii '70 Cheap Trick completează lista celor cinci artişti care vor fi incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 2016, ale căror nume au fost alese de fani şi de cei peste 800 de membri ai Fundaţiei Rock and Roll Hall of Fame.
Ceremonia oficială de includere în Rock and Roll Hall of Fame va avea loc la New York pe 8 aprilie. Gala va fi difuzată ulterior de postul de televiziune HBO.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: TOPUL celor mai bune albume pop ale anului 2015
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe