Principatul de Monaco în cifre

Principatul de Monaco, enclavă situată între Alpi şi Mediterana, este un stat independent din 1861. Editorii de la AFP au pregătit câteva date principale despre micul principat:

Urmărește
801 afișări
Imaginea articolului Principatul de Monaco în cifre

Principatul de Monaco în cifre (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Populaţie: 35.881 de rezidenţi, dintre care 8.000 de cetăţeni monegasci. Este considerată monegască orice persoană născută la Monaco dintr-un tată monegasc sau care a fost naturalizată.

Circa 36.000 de persoane, mai ales francezi, dar şi italieni, vin zilnic să muncească la Monaco.

Principatul, care se întinde pe circa 200 de hectare, este format din cinci cartiere - Moneghetti, Fontvieille, Monaco-ville sur le Rocher, La Condamine şi Monte-Carlo.

Religie: Catolicismul este religie de stat.

Istorie: Dinastia Grimaldi a sosit la Le Rocher în 1297. În 1861, Charles al III-lea de Monaco cedează Franţei drepturile sale asupra comunelor vecine Menton şi Roquebrune în schimbul dobândirii independenţei principatului, plasat sub unica sa autoritate. Albert al II-lea i-a succedat la tron, în 2005, tatălui său, Rainier al III-lea.

Politică: Principele îşi exercită puterea împreună cu ministrul de Stat, plasat sub autoritatea sa şi având funcţii executorii. Ministrul de Stat prezidează un Consiliu al Guvernului compus din cinci consilieri. Consiliul Naţional (parlamentul), care reprezintă interesele supuşilor monegasci, include 24 de membri aleşi prin vot universal, pentru un mandat de cinci ani. Parlamentul împarte puterea legislativă cu principele, care mai are sub tutela sa puterea judiciară.

Monaco nu este membru al Uniunii Europene, dar a fost admis ca stat membru al ONU în 1993 şi a fost integrat în Consiliul Europei în 2004.

Monedă: euro.

Economie: Monaco are unul dintre cele mai mari produse interne brute din Europa - circa 54.000 de euro.

Monaco numără circa 50.000 de angajaţi. Cifra de afaceri a principatului se ridica în 2010 la 14 miliarde de euro. Pentru sectorul financiar, cifra de afaceri reprezenta 1,92 miliarde de euro.

Rezidenţii monegasci nu plătesc impozit direct, cu excepţia francezilor şi americanilor. În 2009, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a retras Monaco de pe "lista gri a paradisurilor fiscale non-cooperante".

Principatul găzduieşte anual circa 7 milioane de vizitatori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici