Procesul în cazul Michael Jackson: Conrad Murray a minţit în privinţa cantităţii de sedative administrate megastarului

Medicul Conrad Murray, judecat la Los Angeles pentru moartea cântăreţului Michael Jackson, i-a administrat "regelui muzicii pop" cantităţi de sedative mult mai mari decât cele pe care le-a precizat în declaraţia acordată poliţiei americane, a declarat joi un expert anestezist.

Urmărește
722 afișări
Imaginea articolului Procesul în cazul Michael Jackson: Conrad Murray a minţit în privinţa cantităţii de sedative administrate megastarului

Conrad Murray (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Michael Jackson a decedat pe 25 iunie 2009 în urma unei intoxicaţii grave cu propofol, un anestezic pe care artistul îl folosea în reşedinţa sa pe post de somnifer sub supravegherea medicului Conrad Murray, judecat pentru ucidere involuntară.

La două zile după moartea cântăreţului, medicul Conrad Murray a declarat poliţiei americane că i-a administrat starului, intravenos, două doze de 2 miligrame de lorazepam şi două doze de 2 miligrame de midazolam, două sedative care au "contribuit" la moartea cântăreţului.

Potrivit declaraţiilor medicului Murray, Michael Jackson nu reuşea să adoarmă, iar el i-a administrat apoi 25 de miligrame de propofol, după care a ieşit din cameră "două minute", pentru a merge la toaletă. Când s-a întors în camera cântăreţului, acesta nu mai respira.

Potrivit medicului Steven Shafer, anestezist şi specialist recunoscut pe plan mondial, considerat un expert în domeniul anestezicului propofol, medicul Conrad Murray i-a administrat megastarului o doză de propofol de patru ori mai mare decât cea precizată de el în declaraţia acordată poliţiei.

"Acesta este singurul scenariu care ar putea conduce la o concentraţiue de propofol coerentă", de 2,6 micrograme pe mililitru, găsită în sângele lui Michael Jackson, a afirmat Steven Shafer.

De altfel, ţinând cont de procesul de metabolizare a acestui anestezic, faptul că artistul american avea o astfel de concentraţie de propofol în sânge înseamnă că "era mort deja atunci când perfuzia cu propofol era încă în curs" de a se descărca în venele cântăreţului.

Dacă injectarea ar fi fost întreruptă înainte de decesul starului, "nivelul concentraţiei de propofol din sânge ar fi scăzut foarte repede", a precizat Steven Shafer.

Acelaşi expert anestezist a calificat drept "un scenariu fantezist" ipoteza avocaţilor lui Conrad Murray, potrivit cărora Michael Jackson şi-ar fi injectat singur o doză suplimentară - şi mortală - de propofol, în absenţa medicului său.

"Nu poţi să te trezeşti pur şi simplu din anestezie şi să poţi să îţi faci singur o injecţie", a spus Shafer.

Acelaşi expert a combătut o altă ipoteză a avocaţilor apărării, care susţin că Michael Jackson a înghiţit opt comprimate de lorazepam. Potrivit lui Shafer, cantitatea de sedativ găsită în stomacul cântăreţului era mult prea mică, incompatibilă cu teoria ingerării a opt comprimate.

În schimb, concentraţia de lorazepam găsită în sânge pare să indice faptul că medicul Murray i-a administrat starului - pe cale intravenoasă - o cantitate mult mai mare decât doza de 2 miligrame pe care a declarat-o în faţa poliţiştilor.

În opinia lui Shafer, probabil 10 doze de câte 4 miligrame au fost administrate cântăreţului, între miezul nopţii şi ora 05.00 dimineaţa.

Medicul anestezist Steven Shafer a fost ultimul martor chemat la bară de acuzare. El va fi chestionat vineri de avocaţii apărării, care vor chema apoi la bară martorii proprii, începând, probabil, de luni.

Acelaşi anestezist a prezentat joi o listă a erorilor profesionale comise de medicul Conrad Murray, pe care le consideră "uriaşe" şi "de neimaginat". Steven Shafer a mai spus că medicul Conrad Murray, judecat pentru decesul cântăreţului Michael Jackson, s-a comporat ca un "angajat" ascultător, cedând în faţa tuturor dorinţelor pacientului său, nu ca un "medic".

În cazul în care va fi condamnat, medicul Conrad Murray, acuzat de ucidere involuntară, riscă o pedeapsă de până la patru ani de închisoare şi pierderea dreptului de a practica medicina. În prezent, doctorul în vârstă de 58 de ani este eliberat pe cauţiune, după ce a fost pus sub acuzare în februarie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici