Profesoara ale cărei păpuşi au ajuns în SUA şi Franţa: Redau portul popular în splendoarea lui

Elena Tudosoiu, o profesoară pensionată din Călineşti, creează păpuşi inspirate din portul popular şi îi place să îşi petreacă timpul la Muzeul Satului. Păpuşile au ajuns deja în ţări ca SUA şi Franţa şi o fac pe femeia de 65 de ani să fie mândră că duc peste hotare şi ceva din sufletul românesc.

Urmărește
528 afișări
Imaginea articolului Profesoara ale cărei păpuşi au ajuns în SUA şi Franţa: Redau portul popular în splendoarea lui

Profesoara ale cărei păpuşi au ajuns în SUA şi Franţa: Redau portul popular în splendoarea lui

Absolventă de "româno-franceză", Elena Tudosoiu, din comuna Călineşti, judeţul Argeş, a fost profesoară, însă toată viaţa a fost influenţată de pasiunea sa pentru folclor.

"Pasiunea pentru folclor s-a manifestat dintotdeauna. Am fost chiar şi coregraf. M-am ocupat în şcolile prin care am umblat de dansuri populare, brigăzi artistice. Este în firea mea să fiu activă şi să redau cât mai frumos ceea ce noi preţuim în ţara noastră. Noi avem foarte mult de arătat, dar ne lipseşte ceva, chemarea, ne lipseşte poate dragostea şi sufletul. În toate lucrurile trebuie să pui câte un pic din sufletul tău", a spus Elena Tudosoiu pentru MEDIAFAX.

În prezent este pensionară şi îi place să îşi petreacă timpul la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti, alături de alţi oameni care au ca şi ea o pasiune pentru "viaţa la ţară" şi pentru portul popular autentic.

"Pe mine mă cheamă aici în primul rând mediul, frumuseţea locului şi oamenii pe care îi simt aproape", spune Elena Tudosoiu, în timp ce stă în curtea unei case din expoziţia Muzeului Satului, lângă o măsuţă din lemn pe care sunt expuse zece dintre păpuşile sale, alături de coliere şi brăţări create tot de ea.

"Păpuşelele le fac de foarte mult timp. Eu sunt prinsă în viaţa satului dintotdeauna. Nu am putut altfel să fiu, decât împreună cu satul din care am provenit. Comuna mea este Călineşti, din Argeş, o comună foarte mare şi toată zona aceasta a fost extrem de valorificată. Înainte, mamele noastre, bunicile noastre coseau la lumina lămpii şi cu drag", spune Elena Tudosoiu, precizând că în realizarea păpuşilor sale se inspiră atât din locurile natale, cât şi din celelalte zone ale ţării.

"Oriunde merg în ţară, merg în primul rând să văd muzeele", explică Elena Tudosoiu. "Colecţionez tot ce ţine de vestimentaţia diferitelor regiuni ale ţării, încercând să dau mai multă fidelitate portului popular autentic şi încadrând totul în aşa manieră încât să redea portul popular în toată splendoarea lui. Mi-e foarte dragă o asemenea îndeletnicire, pentru că eu sunt o adeptă a artei populare, un fel de exponat al satului din care provin. Am studiat portul popular în profunzime şi am încercat să redau ce este mai frumos în arta noastră populară, în aşa fel încât mai departe să se transmită, din generaţie în generaţie, să nu se piardă ceea ce este autentic românesc. Sunt câteva exponate pur româneşti pe care încerc să le redau cât mai fidel şi cât mai realist, adică să nu fac kitsch-uri", a precizat aceasta.

Lucrul la o păpuşă poate să dureze şi o zi întreagă. "Materia primă încerc eu să o lucrez, autentic şi să redau cât mai mult posibil din portul popular. Iau o bucăţică de pânzică şi o cos eu", mai spune femeia, precizând că se foloseşte în lucrul ei şi de mărgele, care au fost dintotdeauna imprimate în costumele naţionale.

Deşi munceşte mult la păpuşile ei, Elena Tudosoiu spune că este mulţumită, pentru că acestea sunt cumpărate inclusiv de oameni care vor să le trimită peste hotare.

"Li se par chiar foarte elegante şi cu migală lucrate. Le cumpără ca să le trimită peste hotare, la copii, la nepoţi, în America, Franţa, iar mie îmi place foarte mult că ceva din sufletul nostru românesc pleacă peste hotare şi duce faima poporului nostru", spune Elena Tudosoiu.

Preţurile păpuşilor sale, care pot fi cumpărate şi de la magazinul Muzeului Satului, pornesc de la 30 de lei şi variază în funcţie de munca depusă la realizarea lor. Însă Elena Tudosoiu spune că nu este "mercantilă" şi nu este interesată de profit. Importante sunt pentru ea jocul cu culorile şi pasiunea depusă "în slujba" satului românesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici