Promovarea portului popular în România. Interpreţi de folclor din Alba, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, s-au fotografiat cu localnicii

Mai mulţi interpreţi de folclor din judeţul Alba, îmbrăcaţi în costume populare, s-au fotografiat cu localnicii şi le-au explicat ce înseamnă costumul tradiţional, în cadrul campaniei ”Hai la o poză populară”, care a avut loc duminică, de Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România.

Urmărește
580 afișări
Imaginea articolului Promovarea portului popular în România. Interpreţi de folclor din Alba, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, s-au fotografiat cu localnicii

Promovarea portului popular în România. Interpreţi de folclor din Alba, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, s-au fotografiat cu localnicii

Circa 40 de artişti, dansatori şi iubitori de tradiţii şi folclor, îmbrăcaţi în costume populare, s-au adunat, duminică, în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia, iar apoi s-au plimbat prin Cetatea Alba Carolina, împărţind localnicilor şi turiştilor cărţi de joc cu imagini cu portul popular din judeţul Alba.

Între aceştia s-a numărat şi Ionuţ Fulea, care a declarat că această acţiune se organizează pentru promovarea portului popular.

”Uniunea Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România a pregătit un proiect pentru anul 2018 care vizează în principal legătura portului popular cu Marea Unire. Vor fi multe acţiuni care se vor demara anul viitor. Anul acesta am venit ca un preambul, un proiect pilot, să vedem interesul oamenilor pentru portul popular”, a spus Ionuţ Filea.

Interpretul de muzică populară a adăugat că scopul Uniunii Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România este de a introduce folclorul în şcoli, chiar printr-o disciplină, pentru că ”elevii trebuie să ştie de unde vin şi încotro se îndreaptă”.

Alţi artişti care au dat curs campaniei de promovare a portului popular sunt Roxana Reche, Cătălin Haşa, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Nicolae Plută, Nicolae Tuhuţ, Maria Filimon, dar şi dansatorii coordonaţi de Flaviu Mârza şi Alexandra Oargă, Leontina Fărcaş şi Muguri de Tezaur.

Lângă artişti, pe străzile din Alba Iulia s-au plimbat mulţi tineri, care au purtat piese ale costumului popular.

Toate fotografiile populare realizate în cadrul acestei campanii vor fi postate pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

”Apoi, timp o săptămână participanţii trebuie să adune cât mai multe aprecieri. Fotografia cu cele mai multe like-uri va fi premiată cu un abonament pentru două persoane la toate evenimentele instituţiei de cultură din acest an. Procedura de concurs presupune ca fiecare dintre cei care doresc să se înscrie în concurs să îşi identifice poza care va fi postată pe pagina de Facebook a centrului, să se eticheteze în acea fotografie şi apoi să îşi îndemne prietenii să îi ofere, timp de o săptămână, aprecieri pentru popularitate”, arată organizatorii.

Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România se sărbătoreşte în fiecare an, în cea de-a doua duminică a lunii mai. Sărbătoarea are ca scop promovarea portului tradiţional românesc având în vedere că România are complexe şi variate costume populare şi totodată este una dintre puţinele ţări din lume unde locuitorii din unele sate încă mai poartă frecvent costumele tradiţionale atât la sărbători cât şi în timpul vieţii cotidiene, potrivit Centrului de Cultură ”Augustin Bena” Alba.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici